praktika

2021.06.05. 15:33

Filléres módszerrel szabadulhatunk meg a mohától

Nem valami szívderítő látvány a mohás gyep; márpedig az esős idő után könnyen megtelepszik a pázsiton ez a hívatlan vendég.

Cute Girl Has fun with Happy Golden Retriever Dog on the Backyard Lawn. She Pets, Play, Tackle it on the Ground And Scratches Back. Happy Dog Plays with Toy Ball. Idyllic Summer House.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

A mohás gyep szinte minden hobbikertésznek bosszúságot okozhat, hiszen sokszor a gondos ápolás és karbantartás mellett is megjelenik ez a nem kívánt növény a csodaszép pázsiton. Ha felüti a fejét a moha, a gyepszőnyeg foltos lesz, és ha nem lépsz fel időben ellene, még az is előfordulhat, hogy elnyomja a fűféléket. Több oka is lehet, hogy mohás a gyep, például túl sok az árnyék, és a rendszeres nyírás, meg a túlságosan sok öntözés miatt levegőtlen lesz a talaj, ami kedvez a mohák elszaporodásának. Az biztos, hogy az elmúlt hetek esőzése is kedvezett a mohásodásnak. Szerencsére van rá megoldás, hogy megszabaduljunk tőle: csak elő kell venni a jó öreg szódabikarbónát a szekrényből – írja a Ripost.

Bizony, ez a csodaszer nem csupán a háztartásban, de a kertben is hasznunkra lehet, ha ellepte a pázsitot a moha, akkor könnyedén kiirtható vele. Fel kell oldani 2-3 evőkanál szódabikarbónát 1 liter vízben, majd a keveréket permetezőbe vagy spriccelős flakonba tenni. Meg kell várni, amíg meleg, száraz lesz az idő, és alaposan befújni a keverékkel a mohát. Óvatosan használja ugyanakkor a szódabikarbónát, vigyázzon, hogy a mohán kívül más növényre ne jusson a keverékből. Ezt néhány naponta kell megismételni, a hatás pedig nem marad el, el fognak tűnni a foltok a gyepszőnyegről.

Bár a módszer hamar látványos eredményt hoz, nem érdemes kizárólag a szódabikarbóna csodatévő hatására bízni a pázsitot. A moha ugyanis sokszor azért jelenik meg a szépen nyírt fűben, mert a talaj savanyodásnak indult, de az is lehet, hogy nem jól szellőzik a talaj, vagy túlságosan tömör a szerkezete. Ezért a gyepszellőztetés nem spórolható meg, és arra is érdemes figyelni, hogy ha árnyékos helyen van a pázsit, akkor kevesebb öntözés is elegendő neki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!