mindenkit érint

2019.09.07. 18:30

Ferenc pápa: az erdőpusztítás az egész Föld jövőjét veszélyezteti

Az erdők pusztítását nem lehet csupán helyi problémaként kezelni, mert az az egész bolygó jövőjét sodorja veszélybe – figyelmeztetett Ferenc pápa Madagaszkáron szombaton. A katolikus egyházfő három afrikai országot felölelő apostoli körútja során Mozambikból érkezett Madagaszkárra, ahonnan Mauritiusra utazik tovább.

Pope Francis flanked by Madagascar President Andry Rajoelina and his wife Mialy, prepares to shovel soil on a baobab tree at the Iavoloha presidential palace in Antananarivo, Madagascar, on September 7, 2019. - Pope Francis visit three-nation tour of Indian Ocean African countries hard hit by poverty, conflict and natural disaster. (Photo by MARCO LONGARI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Marco Longari

„Az utolsó erdőket tűzvész, orvvadászat és a korlátozások nélküli fakitermelés fenyegeti. A csempészek és az illegális kereskedelem miatt veszélybe került a bolygó növény- és állatvilágának sokfélesége” – jelentette ki a pápa, hangsúlyozva, hogy a probléma megoldásához mindenekelőtt társadalmi igazságosságra van szükség.

Andry Rajoelina madagaszkári elnök és helyi kormányzati vezetők előtt elmondott beszédében Ferenc pápa rámutatott a munkahelyteremtés fontosságára azok számára, akiknek jelenleg az ilyen illegális, környezetpusztító tevékenységek jelentik az egyetlen megélhetési forrást.

Aggodalmát fejezte ki a csempészetet megkönnyítő korrupció miatt is. Leszögezte, hogy bár akadnak, akik haszonra tesznek szert az erdőirtások révén, ám az ezzel járó környezeti károk az egész bolygót, minden ember közös otthonát érintik.

A világ negyedik legnagyobb szigete, Madagaszkár, az elmúlt hatvan évben erdeinek mintegy 44 százalékát veszítette el, nagyrészt az illegális rózsafa- és ébenfaexport miatt.

Madagaszkár egyike a világ legszegényebb országainak: az ENSZ adatai szerint a mintegy 26 milliós lakosság több mint 90 százaléka kevesebb mint 2 amerikai dollárból (mintegy 600 forint) él naponta, sok gyerek pedig alultápláltságtól szenved.

A 2018-ban ismét elnökké választott Andry Rajoelina hatalomra lépése óta megnőtt az illegális rózsafa- és ébenfaexport, elsősorban Kína felé. A TRAFFIC környezetvédelmi szervezet szerint 2010 óta legalább 1 millió rózsafát csempésztek ki az országból.

Borítókép: Ferenc pápa egy majomkenyérfa ültetésében segédkezik Madagaszkáron a szigetország elnöke, Andry Rajoelina társaságában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!