egészséges életmód

2020.03.04. 08:09

Ezeket az ételeket kerülje, ha puffad

A puffadás igen kellemetlen érzés, képes órákra is elrontani az ember közérzetét. Sajnos kezelni nem olyan egyszerű, megelőzni viszont annál inkább. Nincs más dolga, mint egy kicsit odafigyelni az étkezésre.

Forrás: Shutterstock

A mindmegette.hu összegyűjtötte, mely ételekre ajánlott figyelni.

A nátrium hatással van a vízvisszatartásra. Tehát, ha sósan étkezünk, több víz fog felgyülemleni a szervezetünkben, ami ugyebár kedvez a puffadásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használhat sót a főzéshez, de érdemes kerülnie az extrán sós élelmiszereket, mint például a chipsek.

A chipsről sajnos le kell mondania, ha puffadásra hajlamos
Fotó: Shutterstock

Zöldségek

Persze nem mindegyiket kell elkerülnie, ám vannak bizonyos zöldségek, amelyek az átlagosnál is több gázt termelnek a tápcsatornában. Ilyenek a hüvelyesek, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a hagyma, és a paprika is.

Szója

A szójatermékeket hüvelyesekből készítik, ezért könnyen fermentálódhatnak a bélben az emésztés során. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy gázok szabadulnak fel, aminek következtében pedig nagy valószínűséggel puffadni fogunk. Érdemes csínján bánni például a tofuval és a szójatejjel is.

Gyümölcsök

Az erősen erjeszthető gyümölcsök, mint például a datolya, a mangó, a füge, a görögdinnye, az alma, a körte és a szeder nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, melyek puffadást okozhatnak. Ha olyan helyzetben van, hogy aggódik emiatt, érdemes inkább az olyan gyümölcsöket választani ezek helyett, mint a fekete áfonya, a szőlő, a narancs, az ananász, a málna, az eper vagy a kivi.

Rágógumi

Talán nem jutna ilyesmi az eszébe, de bizony a rágózással is kedvez a puffadásnak. Hogy miért? Amikor rágógumizik, levegő kerül a tápcsatornába, ott pedig nyomást fog okozni, ami egyenes út a puffadáshoz és a megnövekedett hasi körfogathoz is.

Sajnos a rágó is tiltólistás
Fotó: Shutterstock

Mandulatej

A mandulatej kitűnő alternatívája lehet a tehéntejnek, de nem árt vigyázni vele. A benne található karragén nevű anyag ugyanis nagy mennyiség esetén akadályozhatja az ásványianyag-felvételt, emiatt allergiás reakciót is kiválthat, aminek a puffadás az egyik tünete.

Szénsavas üdítők

A szénsavas üdítők fogyasztása növeli a felesleges gáztermelődést, ráadásul a fogzománcot is erősen rongálja. Tehát, egyáltalán nem célszerű ezeket az üdítőket fogyasztani. Ha nagyon ragaszkodik hozzájuk, akkor is csak kis mennyiségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!