életmódváltás

2019.02.10. 14:27

Ételek, amelyek tönkreteszik a fogyókúrát

Az alább felsorolt élelmiszereket és italok jobb elkerülni, ha egészségesen akar élni, és fogyni is szeretne.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Amikor diétázni kezd, vagy életmódot vált az ember, az első kérdések között vetődik fel, hogy mit ehet, és mit nem. A csupasport.hu cikke abban segít, hogy miket tanácsos kerülni a hatás érdekében.

1. Cukros italok

Rengeteg olyan élelmiszer és ital található a boltok polcain, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezek közül is a cukros üdítők a legrosszabbak. Rengeteg kalóriát tartalmaznak, de nem táplálnak, az ember még éhesebb lesz tőlük, és még többet eszik. A nagy mennyiségben elfogyasztott cukor inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezethet.

Mivel helyettesítsük?

A legjobb ha vizet, citromos vizet, teát fogyasztunk cukros italok helyett.

2. Pizza

A világon az egyik legnépszerűbb étel a pizza, ám a legtöbb pizza fehér lisztből készül, feltétként pedig feldolgozott hústermékek kerülnek rá. A pizza rendkívül magas kalóriát tartalmaz.

Mivel helyettesítsük?

Ha megkívánod a pizzát, készíts otthon teljes kiőrlésű lisztből vagy karfiolból.

Fotó: Phat1978 / Shutterstock

3. Sült krumpli, chips

A burgonya alapvetően egészséges, ám ugyanez nem mondható el az olajban sült hasábkrumpliról vagy chipsről. Ezek az élelmiszerek magas kalóriát tartalmaznak, és könnyű belőlük sokat enni. Ráadásul ezek az ételek rákkeltő anyagot is tartalmazhatnak, ha odaég a krumpli.

Mivel helyettesítsük?

Ha burgonyát szeretnél enni, az a legjobb, ha megfőzöd. Ha pedig valami ropogtatnivalóra vágysz, cseréld a chipset bébi répára, dióra.

4. Feldolgozott hústermékek

A boltok polcain nagyon sok csomagolt szalámi, virsli, kolbász közül választhat az ember. A legtöbbnek magas a kalóriatartalma, sok telített zsírt és rengeteg adalékanyagot tartalmaz. Fogyasztásuk elhízáshoz, betegségekhez vezethet.

Mivel helyettesítsük?

Ha bacont, kolbászt vagy sonkát szeretnél enni, győződj meg róla, hogy olyan boltban vagy olyan termelőtől vásárolsz, ahol, illetve akinél olyan árut kapsz, amelyben kevés az adalékanyag.

Fotó: Shutterstock

5. Salátaöntetek, szószok

Az egészséges életmódot követők vagy a diétázók körében nagyon népszerűek a saláták. Sokan azonban nehezen eszik meg a salátát valami öntet nélkül. Kézenfekvő megoldás a boltokban kapható üveges szószokkal nyakon önteni a salátát, ám ezekben az öntetekben sok cukor, só, ízfokozó lehet.

Mivel helyettesítsük?

Készítsd el otthon saját magad az öntetet, olívaolajjal, balzsamecettel, citromlével.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!