rablás és erőszak

2019.08.29. 14:03

Elharapózott a bűnözés Barcelonában, a turistákat is figyelmeztetik

Barcelonában egyre több a rablás és az erőszakos bűncselekmény, a jelenség hátterében pedig sokak szerint a városvezetés hibái és a Barcelonába érkező kiskorú marokkói migránsok állnak. Az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa már arra figyelmeztette az amerikai turistákat, hogy legyenek óvatosak a katalán fővárosban, és ne nagyon hordjanak magukon drága ékszereket.

Mossos and National Police identify 70 repeat pickpockets in the subway in just two hours, on 27 August 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Emili Puig/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Emili Puig

Agresszió és rablás vár a Barcelonába utazó turistákra, ami nem csak a látogatókat, de a helyi lakosokat és a városvezetés egy részét is nyugtalanítja. Az erőszak megnövekedése miatt az Egyesült Államok barcelonai konzulátusa arra figyelmeztette a katalán fővárosba utazó amerikai turistákat, hogy ne nagyon viseljenek értékes ékszereket –

a turisták kirablása ugyanis mindennapos jelenséggé vált Barcelonában

számol be róla a The Guardian cikke alapján a V4NA hírügynökség.

Tízből kilenc erőszakoskodó megússza

A katalán városban súlyos gondok vannak közbiztonsággal, a rendőrség adatai szerint a lopások száma 2016 és 2018 között 28 százalékkal növekedett, erről már a kanadai La Presse ír. Ez a tendencia pedig tovább folytatódik, 2019 első félévében 5331 erőszakos rablást regisztráltak, ami már önmagában 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Barcelona mindig is ismert volt a rengeteg zsebtolvajról, az erőszakos bűncselekmények megnövekedése azonban új jelenségnek tekinthető.

A városban idén több mint száz esetben rögzítettek késes rablást és nem ritka a késsel elkövetett emberölés sem – június óta nyolc emberölést követtek el Barcelonában, ami egy teljesen új jelenség a város életében.

A legutóbbi esetnél egy dél-koreai kormányzati tanácsadó halt bele egy rablás során szerzett sérüléseibe, Humayoon Rasaw afgán nagykövetnek pedig 17 ezer eurós karóráját lopták el egy támadás során.

A bűncselekmények hátterében sokak szerint a szocialista városvezetés áll. A kritikák nem csak a szocialista-liberális Ada Colau polgármestert, hanem a liberális jogszabályokat is érik. Barcelonában például a 400 euró alatti lopás csak szabálysértésnek minősül, az elkövetőket a spanyol jog szerint kizárólag pénzbüntetésre lehet ítélni – függetlenül attól, hogy hányszor követnek el lopást vagy rablást.

Emellett gondok vannak a jogszabályok végrehajtásával is. Bár az erőszak alkalmazása bűncselekménynek minősül, a rendőrségi adatok szerint 10 erőszakos bűncselekményt elkövető személyből csak egy kerül börtönbe.

A turisták által kedvelt helyeken a legnagyobb a veszély

Az erősödő bűnözés mögötti ok továbbá a kiskorú marokkói migránsok jelenléte Barcelonában. A kíséret nélküli, fiatalkorú migránsok szinte elárasztották Spanyolországot, csak az elmúlt két évben több mint 6000 kiskorú marokkói érkezett Barcelonába, köszönhetően a szocialista spanyol kormányzat befogadó politikájának.

A városban uralkodó „biztonsági válságról” már Albert Batlle biztonsági ügyekért felelős polgármester-helyettes is beszámolt, aki szerint a helyzetet komolyan és felelősen ki kell elemezni.

A lopások és a rablások 60 százaléka a leglátogatottabb városrészekben történnek, mint például az Óvárosban. Az Óvárost egy üzlettulajdonos szerint a barcelonai rendőrség már teljesen magára hagyta.

A helyi lakosok attól tartanak, hogy ha csak nem történik valami változás, akkor Barcelona olyanná válhat, mint Dél-Amerika városai, amelyeket a közbiztonság teljes hiánya, a bűnözés, és a lakosság félelme jellemeznek. Egy kolumbiai származású barcelonai lakos, Eliana Guerrero már saját harcot is hirdetett a bűnözés ellen és a barcelonai metróban kezdett el társaival „járőrözni”, ha már szerinte a szocialista városvezetés irányítása alatt álló rendőrség erre képtelennek bizonyul.

Borítókép: Kevés bűnözőt kapnak el a helyi rendőrök, de ezt a zsebtolvajt 2019. augusztus 27-én éppen sikerült tetten érni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!