Oda kell figyelni

2021.04.05. 09:40

Élelmiszerek csökkenthetik a vakcina hatékonyságát

Az előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek negatív irányba befolyásolhatják a koronavírus elleni védőoltás által kiváltott immunválasz erejét.

Forrás: Shutterstock

Az előre csomagolt élelmiszerek tartósításához használt kemikáliák nagy mennyiségben egészségkárosító hatással bírnak. Egy nemrég publikált tanulmány azonban arra az izgalmas, és egyben igencsak ijesztő megállapításra jutott, hogy bizonyos – széles körben alkalmazott – tartósítószerek olyan mértékben csökkentik az ember immunrendszerének védekezőképességét, hogy az már a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát is befolyásolhatja. A szakértők éppen ezért mindenkinek azt javasolják, hogy az ilyen vegyszereket tartalmazó élelmiszereket teljesen zárják ki étrendjükből, mielőtt felvennék a védőoltást – írja a Best Life című amerikai életmód magazin internetes kiadása nyomán a Ripost.

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group – EWG) kutatása szerint az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használt egyik tartósítószer, a terc-butil-hidrokinon (TBHQ) nagyon károsan hat az immunfunkcikókra, és jelentősen csökkenti a szervezetben lévő T- és B-immunsejtek számát, valamint azok védekezőképességét.

Tehát a koronavírus elleni védőoltásra adott immunválasz is jóval gyengébb lehet egy olyan ember esetében, aki nagy mennyiségben és rendszeresen fogyaszt TBHQ-val kezelt élelmiszereket.

A terc-butil-hidrokinon egy igen erős antioxidáns, növényi olajok, és állati zsírok tartósításánál szokták alkalmazni. Előnye, hogy vas jelenlétében sem színeződik el, valamint sem az élelmiszer színét, sem az ízét nem változtatja meg, ellenben az eltarthatóságot jelentősen megnöveli. A gyorséttermi ételek szinte mindegyikében megtalálható. Az E-számok listáján az E-319 kóddal jelölik.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!