változás

2018.02.11. 14:55

Egyre több hegymászó hanyagolja Nepált

Inkább a tibeti oldalról próbálnak feljutni a Mount Everestre.

This handout picture released by DJ Paul Oakenfold's SoundTrek on April 10, 2017 and taken on April 8 shows the British artist in Khumjung as he hikes to Mount Everest's base camp ahead of a concert billed as the "highest party on earth". Influential British DJ Paul Oakenfold has reached Mount Everest's base camp where he plans to host the "highest party on earth", performing a set at 5,380 meters (17,600 feet), he said by phone April 10. As climbing season in Nepal kicks into gear, few of the mountaineers heading to the world's highest peak were likely expecting to be joined by the three-time Grammy nominated artist and his dance beats. / AFP PHOTO / Paul Oakenfold's SoundTrek / Anton NELSON / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ANTON NELSON / SOUNDTREK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Ez az útvonal ugyanis kevésbé túlzsúfolt, és a kínaiak egyre többet fektetnek be a térségbe, egyre nagyobb gondot fordítanak a hegymászók igényeinek kielégítésére.

Mivel a klímaváltozás miatt a nepáli útvonalon lévő alaptábor fölötti Khumbu-jégesés egyre kiszámíthatatlanabb, gyakori a térségben a lavinaveszély. Így Kínának sikerülhet vezető szerephez jutnia a hegymászás „üzletágában”, és ezáltal jelentős bevételre szert tennie – adta hírül a The Times című brit napilap.

A hegycsúcsra vezető út a déli oldalról túlzsúfolt, sok a tapasztalatlan hegymászó – mondta a brit lapnak Phil Crampton, akinek vállalkozása most már kizárólag a kínai oldalról segíti a hegymászókat feljutni a Mount Everestre. Túl sok „kisköltségvetésű” csoport próbál feljutni a nepáli oldalról, és a nepáliak is egyre kevésbé képesek felügyelni az útvonalat – tette hozzá.

2000 óta a hegymászók többsége a nepáli oldalt használja, de egyre több jel utal arra, hogy számuk csökken, miközben a tibeti útvonalon nő.

A kínai fél jelentős összeget fektetett be egy hegymászóközpont létrehozásába, ahol szükség esetén helikoptereket is alkalmazhatnak, és jobb szállítási útvonalakat alakítanak ki a tibeti oldalon.

Az elmúlt években a nepáli oldalon több tragédia történt, legutóbb a 2015-ös pusztító erejű földrengésben 18-an veszették életüket a térségben, amikor lavina söpört végig az útvonalon. A Khumbu-jégesés egyre kevésbé stabil, körzetében 23-an veszették életüket az elmúlt öt évben – emlékeztetett a brit napilap.

A hegymászók számára a két útvonal szinte egyforma nehézségű, és csak „történelmi baleset” volt, hogy a Mount Everestre először a déli útvonalon jutott fel 65 éve Edmund Hillary és serpa segítője, Tenzing Norgay. Amikor George Mallory és Andrew Irvine 1924-ben megpróbált feljutni a csúcsra, a tibeti útvonalat használták, mivel akkor még Nepál egy zárt ország volt.

Borítókép: AFP PHOTO / ANTON NELSON / SOUNDTREK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!