Fenyegető szomjúság

2018.05.24. 20:00

Egy-két évtized múlva komoly vízhiánnyal küzdhet Anglia

Amennyiben nem változtatnak vízhasználati szokásaikon, az angolok jelentős mértékű vízkészlet-csökkenéssel szembesülhetnek 2050-re.

A brit környezetügyi hatóság az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást nevezte meg az aggasztó tendencia fő okaiként – adja hírül az MTI.

„Amennyiben nem növeljük vízkészleteinket és csökkentjük vízhasználatunkat, valamint a vízpazarlás mértékét, akkor számos térségben komoly vízhiánnyal kell szembenéznünk 2050-re, különösen a délkeleti régióban”

- mondta Emma Howard Boyd, a brit Környezetügyi Hatóság (Environment Agency) vezetője.

Az ENSZ szerint a vízhiány a világ népességének már most több mint 40 százalékát érinti, és ez az arány várhatóan tovább nő a globális felmelegedés miatt, ami azt jelenti, hogy 2050-re valószínűleg minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie.

A brit hatóság jelentése szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el Angliában a szivárgások miatt, ami 20 millió ember vízszükségletének kielégítésére lenne elég. Az angliai vízkészletekről készített első nagyszabású jelentés szerint továbbá egy átlagember 140 liter vizet használ el naponta Angliában.

„Muszáj változtatnunk vízhasználati szokásainkon. A víz a legfontosabb tényező egy egészséges környezet biztosításához, ám mi túl sokat használunk belőle”

- húzta alá közleményében Boyd.

A hatóság szerint a lakosság és az ipar túlzott vízigénye fenntarthatatlan és ártalmas a folyókra, valamint a helyi vadvilágra nézve.

Az ENSZ 2018-as Víz Világjelentése (World Water Development Report) szerint 1900 óta a bolygó természetes vizenyős területeinek 64-71 százaléka veszett oda emberi tevékenység miatt.

Világszerte 3,6 milliárd ember, vagyis a világnépesség csaknem fele él jelenleg olyan területen, ahol fennáll a kockázata annak, hogy évente legkevesebb egy hónapig komoly vízhiánnyal kell szembenézni.

 

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!