kellemest a hasznossal

2017.10.03. 10:01

Divatba jött a zöldtető

Ön is növelheti saját környezetében a zöldfelületet, ha igénytelen, szárazságtűrő növényeket ültet a tetőkre.

Nem korunk találmánya a domboldalban fű alatt rejtőző ökoház! A hőszigeteléshez már a vikingek is használtak gyeptéglát: nehezékül rakták a hajlékaikat a csapadéktól megvédő nyírfakéreg-borításra. Skandináviában ma sem ritka a hagyományos gyeptető, de nem kell odáig elmenni, ha hasonlót szeretne, a zöldtetők ugyanis itthon is egyre nagyobb teret hódítanak.

Ezek megvalósítása azonban nem gyerekjáték, úgyhogy nem árt, ha átgondol néhány dolgot, mielőtt belevágna. Az alábbi tanácsok sokat segíthetnek a döntésben:

  • Lakóház bezöldítésével erre szakosodott céget bízzon meg! Kockázat nélkül kísérletezhet egy római cseréppel fedett szárazfalon, ha pl. kövirózsával beültetett kaspókat helyez rá.
  • Kerti építménynél vegye figyelembe a tetőzet teherbírását, és ne feledkezzen meg

  • a vízzáró réteg kialakításáról! Bár ez alapvetőnek tűnhet, sokan mégis elfeledkeznek róla.

  • Madárházak vagy -etetők tetejét különféle pozsgásokkal is színesítheti, így egyszerre érhet el harmonikus és egyedi hatást.
  • Nagyobb ferde tető, pl. játszóház esetén fontos a csúszásgátlás illetve a biztonság, hiszen a gyerkőcök a játék hevében nem mindig figyelnek arra, hová is lépnek.
  • Dekoratív növénypaplan kialakításához a profik általában varjúhájat (Sedum), mohát, fűféléket és egyes lágyszárúakat használnak.
  • A zöldtető megvalósításától tehát nem kell tartania; ha fönti szempontokat figyelembe veszi, nemcsak egy különleges látványelemmel lesz gazdagabb, de a kert méretét is meg tudja növeli – anélkül, hogy a szomszédokkal összeveszne.

    Borítókép: zöldtetős kunyhó Skandináviában. Tsyb Oleh/Shutterstock

    Címkék#zöldtető

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!