Ország-világ

2021.02.07. 07:45

Csúcsokat dönt a házasságkötések száma

Az elmúlt tíz év megmutatta, hogy a magyar családpolitikai intézkedések sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a demográfiai problémákra, mint a migráció.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kedvező demográfiai folyamatok nem valósultak volna meg, ha nincs Magyarországon egy komplex, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer, amely következetesen és aktívan támogatja a családokat – reagált a Magyar Nemzetnek Fűrész Tünde az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken ismertetett demográfiai eredményekre. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke szerint az elmúlt tíz év megmutatta, hogy a – több esetben hungarikumnak számító – családpolitikai intézkedések sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a demográfiai problémákra, mint a migráció.

Az elmúlt tíz évben a kormányzat jelentősen bővítette a családokra fordított támogatások mértékét és formáját, de legalább ilyen fontos, hogy mindezt alapvetően úgy tette, hogy közben a szülők munkavállalását is ösztönözte – jelentette ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére.

A támogatások jelentős része azokat díjazza, akik a gyermekeikért és nem a gyermekeikből akarnak élni – hangsúlyozta Fűrész Tünde, hozzátéve: számos új családpolitikai eszköz jelent meg, amelyek jelentős része összefügg a szülők munkaerőpiaci részvételével is, például a babaváró támogatás, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége vagy az otthonteremtési lehetőségek.

Az elnök asszony kifejtette: a közvetlen anyagi segítséget jelentő támogatások hozzájárultak a családbarát értékrend megerősödéséhez is. Ennek eredménye, hogy a család pozitív szerepe, a különböző generációk családon belüli együttműködése, a család és a munka egymással való összeegyeztethetősége, és így a munkáltatók hozzáállásának változása mind-mind egyre fontosabb szempontként jelenik meg a mindennapokban. Ezek a szempontok, valamint a családpolitikai rendszer által nyújtott sokféle és sokrétű támogatás mind hozzájárultak a gyermekvállalási kedv jelentős emelkedéséhez.

Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy ma Magyarországon többen vállalnak gyermeket: míg 2010-ben még öt kívánt gyermekből három született meg, ma már négy. De a családbarát gondolkodás térhódítását mutatja az is, hogy csúcsokat dönt a házasságkötések száma, és hat évtizedes mélyponton van a válásoké.

1986 óta nem kötöttek olyan sok házasságot, mint 2020-ban, a járvány negatív hatásai ellenére is. A mögöttük hagyott évtizedben Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta és a házasságkötések száma is – hívta fel a figyelmet a KINCS elnöke.

A kormány nagyon következetesen és aktívan segíti a fiatalok családalapítását, gyermekvállalását, és egyúttal a gyermekek nevelését is. A családvédelmi akcióterv keretében bevezetett babaváró támogatás, az otthonteremtési program vagy a fiatalok SZJA mentessége is mind azt szolgálják, hogy kevesebb anyagi és lakhatási akadálya legyen a családvállalásnak – sorolta Fűrész Tünde. Elmondása szerint ha nem valósult volna meg az elmúlt tíz évben ez a kiterjedt családpolitika Magyarországon, és a gyermekvállalási kedv a 2010-es szinten maradt volna, akkor 115 ezerrel kevesebb kisbaba született volna meg ebben az időszakban.

A fiatalok család melletti elköteleződésének növekedését jelzi az is, hogy 2010-hez képest annak ellenére is több, mint 2 százalékkal nőtt a születések száma, hogy közel 20 százalékkal csökkent a 20 és 40 év közötti gyermekvállalási korban lévő nőknek a létszáma, azaz jóval kevesebb nő szült több gyermeket. Emellett közel megduplázódott az esküvők száma is: 89,5 százalék,kal többen házasodtak 2010-hez képest és ezen belül is az első házasságkötések száma nőtt leginkább. Azt, hogy fiatalabb korban is vállalnak gyermeket az édesanyák mutatja, hogy az anyák átlagos életkorának növekedése az utóbbi években megállt – mutatott rá Fűrész Tünde.

A KINCS elnöke arról is beszélt a lapnak, hogy a terhességmegszakítások száma csak 1954-ben volt a mostaninál alacsonyabb, 2010 óta jelentősen, közel 40 százalékkal kevesebb abortuszt végeztek Magyarországon. A foglalkoztatási vagy jövedelmi adatok pedig azt mutatják, hogy tíz év alatt jelentősen javult a családosok életszínvonala és ezzel a gyermekesek életminősége is.

Az elért eredmények, a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések európai rekordnak számító növekedése valóban példamutató teljesítmény, amelyre mi magyarok nagyon büszkék lehetünk.

Ezek a kedvező demográfiai folyamatok nem valósultak volna meg, ha nincs Magyarországon egy komplex, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer, amely következetesen és aktívan támogatja a családokat. Az elmúlt tíz év megmutatta, hogy a – sokszor hungarikumnak számító – családpolitikai megoldások sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a demográfiai problémákra, mint a migráció – zárta az elnök asszony.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!