egészségéért

2017.11.01. 12:30

Csak olajozottan!

A sokféle olajfajta közül általában csupán néhányat használunk rendszeresen. Íme néhány különlegesség, amelyek nemcsak finomak, de egészségesek is!

Olívaolaj

Az olajfa és termése, az olajbogyó, közel 2500 éve indult el hódító útjára Kréta szigetéről, hogy aztán az ókorban meghódítsa az egész Mediterráneumot. A nagy földrajzi felfedezések korában az amerikai kontinensre is eljutott a növény. Az olajbogyóból préselt olaj számos nemzet (pl. olasz, spanyol, görög) konyhájának elmaradhatatlan kelléke. Magukat a bogyókat nemcsak pizzára helyezve vagy salátába keverve fogyaszthatjuk: szendvicskrémet, lepényt vagy pürét is készíthetünk belőlük. Jótékonyan hat az emésztésre, a szívre, az érrendszerre, így a trombózist is segít megelőzni – írja a Fanny magazin.

Extra szűz vagy szűz? Ez a fajta besorolás az olajban lévő szabad zsírsavak részarányától függ. Az extra szűz esetben ennek részaránya maximum 1%, a szűz esetében legfeljebb 3,3 %. Az olaj extra szűz változata a sajtolás és a szűrés után azonnal palackozásra kerül, és általában hidegen, például salátákhoz használjuk, pedig jó, ha tudja, hogy főzésre, sütésre is alkalmas, mivel igen magas hőfokon sem ég meg.

Dióolaj

A jellegzetes illatú olaj színe a sárgától a zöldessárgáig változhat a feldolgozástól függően, íze pedig enyhe, de akár erős is lehet. Érdemes hűtőben tárolni, mivel szobahőmérsékleten oxidálódik. Rendkívül egészséges, hiszen gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, egészségvédő hatása igazolt. Elsősorban hideg ételekhez, kiváltképp salátákhoz ajánlott a fogyasztása. Keverheti borecettel, de gyümölcsecettel is.

Szezámmagolaj

Ez a manapság egyre kedveltebb olajfajta nem véletlenül került a figyelem központjába: segíti az idegrendszer működését, nyugtató hatású, gazdag vasban, mangánban és omega-3 zsírsavakban. Karakteres zamata miatt könnyű felismerni. Az ázsiai receptek gyakori hozzávalója. Kiváló a különféle csirkés ételekhez és salátákhoz, de a halas receptek elkészítésekor is bátran alkalmazhatja. Egzotikus ízhatást kölcsönöz még a müzlinek, burgonyás ételeknek, valamint a spárgának.

Lenmagolaj

Magas hőmérsékleten a szerkezete felbomlik, és az egyébként jellegzetesen bársonyos helyett keserű lesz az íze, ezért csak hidegen használja, elsősorban zöldségsaláták ízesítéséhez. A natúr sült húsra vagy halszeletre is önthet belőle egy keveset. Remek antioxidáns, segíti a szív, a bél- és az érrendszer munkáját. Enyhíteni képes bizonyos bőrbetegségeket és a magas vérnyomást, de egyes daganatos megbetegedések kezelése során is eredményesen alkalmazzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!