ne gyújts rá!

2021.01.18. 16:18

Cigi vagy e-cigi? Füst vagy pára? Kiderült, mennyire káros az „új” változat

A legjobb, ha rá sem gyújtunk, de ha mégis, itt egy kis kapaszkodó, hogy miben más a két típus.

Forrás: Shutterstock

E-cigaretta vs hagyományos dohányzás

Az e-cigaretta használatának kockázata eltér a hagyományos cigarettáétól, ezt mutatják legalábbis az egészségre gyakorolt hatásáról készült felmérések és adatok.

A legjobb, ha rá sem gyújtunk

A dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatok a világon jelenleg több mint egymilliárd embert érintenek,

Magyarországon több mint kétmillióan élnek a káros szenvedéllyel.

A hatóságok által eddig bevezetett intézkedésekkel – mint a hagyományos dohánytermékek korlátozása és a megfelelő információk átadása a dohányzás kockázatairól – tulajdonképpen már elmentek a falig. A füstmentes technológiák esetében sokszor felmerül, valóban igaz, hogy kevésbé károsak?

A Brit Állami Egészségügyi Hatóság (Public Health England) korábbi vizsgálati eredménye alapján

az e-cigaretta párája 95 százalékkal kevesebb káros anyagot tartalmaz, mint a cigaretta füstje.

Ez persze nem azt jelenti, hogy akárcsak megközelítené azt az eredményt, ha rá sem gyújtanánk. A hosszútávú hatásokról pedig még itt is csak igen keveset tudunk, hiszen az e-cigaretta viszonylag új termék a piacon, mindössze 15 éve jelent meg, és csak az utóbbi évtizedben vált elterjedtté – írja a Metropol.

A fiatalokat ne engedjük füstölni

A tavaly év végén tartott The Virtual E-Cigarette Summit 2020 konferencián a kutatók olyan konkrét kutatási eredményeket is bemutattak, amelyek az e-cigaretták használatának eddigi tapasztalatait dolgozták fel. A szakértők szerint ezen alternatívák használata a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel jár.

Ezt támasztotta alá Sanjay Agrawal, a Leicesteri Egyetemi Klinika Pulmonológiai Osztályának professzora is, aki több kutatás eredményeinek vizsgálata után arra jutott, bár az e-cigaretta is okozhat légzőszervi megbetegedéseket, a krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei viszont azon dohányosok körében, akik áttértek az elektronikus cigaretta használatára, valamelyest mérséklődtek.

A szakember véleménye szerint a szabályozásról döntő hatóságoknak elsősorban az eltérő mértékű kockázatokat kellene mérlegelniük, miközben szorosan figyelemmel kellene követni azt is, hogy kik az e-cigaretták potenciális fogyasztói.

Egyrészről ugyanis meg kell akadályozni azt, hogy ezek a termékek a fiatalok kezébe kerüljenek,

másrészről ugyanakkor azoknak a felnőtt dohányzóknak, akik valamiért nem szoknak le, az új technológiák és alternatívák segíthetnek a káros anyagoknak való kitettség mérséklésében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!