van helye a szőlő mellett is

2017.10.08. 09:18

A birs lehet az ősz elfeledett csodagyümölcse

Isteni finom és még a hangulatunkat is javítja.

Ősszel leginkább a szőlő és az egyszerű alma, körte kerül az emberek asztalára, pedig a birset sem szabadna mellőzni.

Mert mire is jó ez a gyümölcs? Igazából felsorolni is nehéz, de a zaol.hu cikke alapján most megpróbáljuk.

A birs ugyanis nagyon különleges gyümölcs, vitamintartalma jóval nagyobb, mint az egyszerű almáé vagy a körtéé, a szakirodalom egyenesen C-vitamin bombaként emlegeti. Érdemes nyersen fogyasztani, centrifugázható belőle ivólé, vagy például ráreszelhetjük salátákra is. Ezenkívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-, és P- vitamin forrás, gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vasban, rézben, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban.

Pektinkészlete is rendkívüli, s ezzel nemcsak segíti az emésztést, hanem csökkenti a bélgyulladást, szabályozza a vércukor-, és a koleszterinszintet is. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, ezért alkalmas az ízületi fájdalmak, a reuma, a köszvény tüneteinek enyhítésére. Köptető hatása régóta ismert, a népgyógyászat köhögéscsillapításra használja. A natúr birslé vízhajtó és fertőtlenítő hatású, gyógyítja a hólyaghurutot.

Hozzáértők szerint ráadásul antidepresszáns hatása is van, így érdemes minden étkezés után enni egy kanál birslekvárt.

Nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a birs a modern kozmetikumoknak is gyakori összetevője. Arckrémekbe, testápolókba keverik, hidratálja, feszesíti, élénkíti a bőrt. Összehúzza a pórusokat, pakolásnak is kíváló.

És persze a konyhában is megállja a helyét, de nem csak lekvárként, hanem sajtként is finom, készíthetünk belőle friss csemegét – a mézes birsalmával a kuktatanoncok is boldogulnak.

Csak alaposan mossuk meg, dörgöljük le a szőröket, majd egészben tegyük őket tepsibe és 200 Celsius fokon egy órán át süssük. Vegyük ki, s amikor már nem forró, vágjuk ketté, vájjuk ki a magházat, a mélyedésbe tegyünk egy kis vajdarabot és csurgassunk rá egy teáskanál mézet. Tegyük vissza a sütőbe, süssük puhára. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!