finomság

2017.10.04. 10:15

Az ősz egy sütiben: mini rácsos almás pite

Tökéletes borús napokra – és a derültekre is.

Mi lehet egy jobb forró almás piténél? Egy mini almás pite! A Fanny Konyha októberi száma hemzseg a finom őszi gyümölcsös receptektől, az alábbiakban egy isteni, gyerekkort idéző édességet mutatunk.

Hozzávalók (4 darabhoz):

A tésztához:

300 g liszt + a nyújtáshoz

100 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

200 g vaj + a formákhoz

1 db tojás

1 db tojássárgája

A töltelékhez:

1 kg savanykás alma

100 g kristálycukor

½ tk őrölt fahéj

5 db szegfűszeg

1. A tésztához keverőtálban morzsoljuk el a lisztet továbbá, a kristály- és a vaníliás cukrot a felkockázott vajjal. Adjuk hozzá az egész tojást, alaposan gyúrjuk össze, és folpakba csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.

2. A tészta 2/3-át vágjuk négyfelé, mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra, és nyomkodjuk egy-egy kivajazott mini piteformába úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket vágjuk le, az aljukat villával szurkáljuk meg, és süssük elő őket a 170 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt.

3. A töltelékhez az apróra kockázott almát lábasban pároljuk puhára a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel. Miután az utóbbiakat kiszedtük belőle, kanalazzuk mindet a formákba.

4. A maradék kinyújtott tésztát késsel csíkozzuk fel. Rácsozzuk be vele a piték tetejét, és kenjük meg a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig. Langyosan tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy darab: 1025 kcal

Borítókép: VGstockstudio / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!