2017.10.04. 10:15
Az ősz egy sütiben: mini rácsos almás pite
Tökéletes borús napokra – és a derültekre is.
Mi lehet egy jobb forró almás piténél? Egy mini almás pite! A Fanny Konyha októberi száma hemzseg a finom őszi gyümölcsös receptektől, az alábbiakban egy isteni, gyerekkort idéző édességet mutatunk.
Hozzávalók (4 darabhoz):
A tésztához:
300 g liszt + a nyújtáshoz
100 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
200 g vaj + a formákhoz
1 db tojás
1 db tojássárgája
A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
100 g kristálycukor
½ tk őrölt fahéj
5 db szegfűszeg
1. A tésztához keverőtálban morzsoljuk el a lisztet továbbá, a kristály- és a vaníliás cukrot a felkockázott vajjal. Adjuk hozzá az egész tojást, alaposan gyúrjuk össze, és folpakba csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.
2. A tészta 2/3-át vágjuk négyfelé, mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra, és nyomkodjuk egy-egy kivajazott mini piteformába úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket vágjuk le, az aljukat villával szurkáljuk meg, és süssük elő őket a 170 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt.
3. A töltelékhez az apróra kockázott almát lábasban pároljuk puhára a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel. Miután az utóbbiakat kiszedtük belőle, kanalazzuk mindet a formákba.
4. A maradék kinyújtott tésztát késsel csíkozzuk fel. Rácsozzuk be vele a piték tetejét, és kenjük meg a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig. Langyosan tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Egy darab: 1025 kcal
Borítókép: VGstockstudio / Shutterstock.com