sokoldalú csemege

2018.08.28. 14:27

Az egyik legkedveltebb zöldség valójában gyümölcs

Íme négy érdekes tény a paradicsomról.

Mára már sokan tudják, hogy a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Tulajdonképp mindegy is, a lényeg, hogy isteni finom, és rendkívül sokféleképpen használható!

1. Amerika kincse

A paradicsom a 16. század elején került Európába, ahol inkább dísznövényként tartották számon. Az akkoriban a kontinensre került példányok apró szeműek és sárga színűek voltak. Erre utal az olasz elnevezése is: a pomo d’oro jelentése ’aranyalma’.

2. Rejtélyes halálesetek

A korabeli nemesi családok ónedényekből fogyasztották a paradicsom termését, melynek sava mérgező anyagokat oldott ki a fémből. Ez sokszor vezetett mérgezéshez, sőt halálhoz is. Így a paradicsom, érhető módon, nem örvendett túl nagy népszerűségnek.

3. Művészek múzsája

A 19. század végén az amerikai Joseph Campbell konzervdobozokba töltötte a friss, zamatos paradicsomot, ami ettől fogva vált igazán népszerűvé az USA-ban. Később ezek a konzervdobozok Andy Warhol pop art művészt is megihlették.

4. Termesszük otthon!

A boltban kapható paradicsomot sokszor félig éretten szedik le azért, hogy jobban bírja a szállítást, és hosszabb ideig tárolható legyen. A saját tövekről akkor szedjük le a szép piros paradicsomokat, amikor már illatosak és érettek. Egy erkélyen is érdemes megpróbálkozni a dézsás termesztéssel!

Borítókép: Shutterstock / Zaitsava Olga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!