termelési dömping

2021.06.12. 13:30

Avokádóból nem lesz hiány, ha bejön az asztrál kutatók új felfedezése

Jelentős áttörést értek el az avokádótermesztésben ausztrál kutatók, ami biztosíthatja a gazdák számára, hogy lépést tartsanak a népszerű gyümölcs iránti egyre növekvő kereslettel.

A man fumigates an avocado plantat near an apiary in Calarca, Quindio department, Colombia, on December 10, 2020. - Hundreds of hives have disappeared in the last years in Colombia and official investigations point at Fipronil, a pesticide prohibited in Europe and restricted in China. (Photo by JOAQUIN SARMIENTO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Joaquin Sarmiento

A Queenslandi Egyetem szakemberei

egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely révén egyetlen milliméternyi dugványból akár 500 új fa is növeszthető, míg mostanáig egy dugványból egyetlen új fa lett.

„A megfelelő tápanyagok, fényviszonyok és hőmérséklet biztosításával egyetlen dugvány minden egyes sejtjéből új növény nőhet” – mondta Neena Mitter, a projekt vezetője.

Az innováció, amelynek tökéletesítésén nyolc éven át dolgozott Mitter csapata, valószínűleg átformálja a már most anyagilag gyümölcsöző ipart, amelynek éves forgalma csaknem 500 millió ausztrál dollár (109 milliárd forint). Az ausztrálok fejenként átlagosan 3,8 kilogramm avokadót fogyasztanak éves szinten.

Mitter szerint az avokádótermesztőknek jelenleg akár három évet is várniuk kell a faiskolában leadott rendeléstől számítva, mire elültethetnek egy fát. Az új rendszerrel ez az idő nagyjából egy évre csökkenne.

A hagyományos avokádószaporítással ellentétben, ahol a fáknak nagy területre van szükségük, az új eljárással 25 ezer növény nevelhető egy 10 négyzetméteres helységben.

Mitter szerint az általuk kifejlesztett fenntartható technológiához kevesebb vízre, megtermékenyítő közegre, kártevővédelemre és termőföldre van szükség.

Az eljárást már tesztelik – a népszerű Hass fajtával – Queensland, Nyugat-Ausztrália és Új-Dél-Wales államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!