forróság

2019.08.02. 18:54

A világ eddigi legmelegebb hónapja lehetett a július

A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

24 July 2019, Saxony-Anhalt, Magdeburg: Twenty-year-old Paola from Italy dances in the water of the fountain on the cathedral square and cools down. It remains hot and dry in the region around the state capital. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert

A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb.

Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot.

A WMO szerint

az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino,

amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében.

Július hónap átírta a klímatörténetet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten is

- állapította meg Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója.

„Mindig is voltak forró nyarak, de ez nem fiatalkorunk nyara, nem nagyapáink nyara”

- kommentálta az adatokat Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a mostanában megtapasztalt időjárási szélsőségek „csupán a jéghegy csúcsát fogják jelenteni a jövőben várhatókhoz képest, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen”.

Guterres szerint jó esély van arra, hogy a 2015-től 2019-ig terjedő időszak az egymást követő öt legmelegebb esztendő legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Borítókép: nő élvezi a hűsítő vizet a magdeburgi szökőkútnál Németországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!