Bacikat a házba

2019.02.20. 06:00

A túl tiszta háztartás épp olyan veszélyes volna, mint a koszos?

Bár többnyire azért takarítunk, hogy elkerüljük a fertőzéseket, egy kutatás szerint a baktériumok és mikrobák hiánya kapcsolódhat a gyermekkori leukémia kialakulásához is.

Forrás: Shutterstock

Amikor kisgyermek van a lakásban, az ember hajlamos túlaggódni a tisztaság kérdését. Ami persze természetes, hiszen meg szeretnénk védeni a kicsit a bakteriális (és minden egyéb) fertőzésektől. Ugyanakkor a túlzott aggódás már hátrányos is lehet – hívja fel rá a figyelmet a csalad.hu cikke.

Felidézik: Mel Greaves, a londoni The Institute of Cancer Research kutatója számos cikket publikált arról, hogy a túl tiszta háztartás gyermekkori rákot okozhat. Ugyanakkor Sally Bloomfield professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekből a cikkekből hiányzik a lényeg: a tisztaság meghatározása.

„A higiénia sokkal több, mint a tisztaság. A napi takarítás, hogy milyen gyakran tisztítjuk a WC-t vagy a padlót, igen kis hatással van arra, hogy védjük magunkat a fertőzésektől”

– állítja Sally Bloomfield.

A mikrobáknak való kitettség segít egészségesen tartani az immunrendszerünket, felkészíti a testünket arra, hogy elkülönítse a veszélyest a veszélytelentől, és megtanítja arra, miként reagáljon a különböző hatásokra – összegez a cikk.

Fotó: Shutterstock

A szakértő ezek nyomán azt javasolja, hogy a higiéniát akkor és ott tartsuk fenn, ahol számít.

„Fontos a higiénia akkor, amikor nyers ételeket készítesz, amikor a WC-t használod, amikor kiviszed a szemetet, gondoskodsz a háziállatodról. Magában foglalja a kézmosást, a felületek tisztán tartását és minden mást, amit a legtöbben egyébként is csinálunk” – mondja Sally Bloomfield.

Mindemellett érdemes odafigyelni arra, hogy ne legyen túl tiszta az életünk!

Nyugodtan bátorítsuk a gyermekeket például arra, hogy játsszanak a kertben, hogy belélegezzék a környezetből az eredendően sokféle, megfelelő mikrobát.

Fotó: Shutterstock

Ha a gyermek túl sok időt tölt benn, mindezt nem kapja meg. A szülővel történő érintkezés is mikrobacserével jár, a simogatás, a kisbaba szoptatása erre is jó. Az azonban, hogy egy bizonyos ponton túl mennyire tiszta vagy sem az otthonunk, meglepően kis jelentőséggel bír a gyermek egészségére.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!