Második világháború

2020.02.18. 21:54

A Székelyföldön is megemlékeztek a doni áttörés áldozatairól (videó)

Ott esett el, ott maradt a magyarság, a férfiak színe-java – fogalmazott az egyik résztvevő.

A kézdivásárhelyi Szima Csaba katonai hagyományőrző, helytörténész otthonában fogadta a köztévé Kárpát Expressz című, határon túli magazinműsorának a stábját. Az amatőr gyűjtő és kutató katonaruhában, a honvédség zászlósaként beszélt arról, miként kötődik a háborús történésekhez.

- Több mint tíz éve foglalkozom a környékünk második világháborús eseményeivel, legfőképp a 24-es székely határvadász zászlóalj történetével

- mondja Szima Csaba.

A zászlóalj története hosszú ideig volt ismeretlen a közvélemény előtt, de a kézdivásárhelyi katonai hagyományőrző társaival felkutatta és rekonstruálta az Ojtozi-szorosban és a katrosai völgyzárban védelmi feladatokat ellátó két század tevékenységét.

- Az eseményeket a túlélőktől és a leszármazottaiktól halott történetekből raktam össze, és persze irattári anyagokhoz is hozzájutottam. Olyan szerencsés voltam, hogy a szakma legjobbjaival kerültem kapcsolatba, így nem tudtam téves úton haladni

- árulja el a helytörténész.

„A vitézi rend feladata az emlékezés”

A Kárpát Expressz stábja kilátogatott az Úz völgye és az Ojtozi-szoros között húzódó Katrosa völgyébe is, ahol a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya kezdeményezésére a magyar történelem egyik legnagyobb véráldozattal járó ütközetének emlékére három évvel ezelőtt állítottak emlékjelet.

- A vitézi rendnek az a feladata, hogy emlékhelyeket teremtsen, emléktáblákat helyezzen el, hogy minden nagy személyiségről megemlékezzen – mondja vitéz Bartha Imre törzskapitány az emlékhelyen.

A helyválasztás korántsem véletlen. Bár a hadtörténetírás a jelentőségét még kevéssé hangsúlyozza, a Keleti-Kárpátok egykor stratégiai fontosságú átkelőjében, a Csíkot és Felső-Háromszéket összekötő hágóban állomásozó székely zászlóalj a második világháború végén jelentős szerepet játszott a szovjet betörés lassításában.

„Ha össze tudunk fogni, eredmény is lesz”

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a magyar katonai történelem egyik legnagyobb katasztrófája, a doni tragédia. A Kárpát Expressz kisfilmje a Doni Hősök Emléktúra székelyföldi megemlékezésére is elröpíti nézőit.

A Történelmi Vitézi Rend kézdszéki, csíkszéki, sepsiszéki, bardóc-miklósvárszéki, brassó-hétfaluszéki állományának tagjai a 2018-ban Kászonaltíz határában felállított apostoli kettős keresztnél róják le kegyeletüket a hősök előtt.

- Minden jóérzésű magyar embernek ilyenkor dobban a szíve. Ott esett el, ott maradt a magyarság, a férfiak színe-java

- emlékezik vitéz Lázár Elemér helyettes főkapitány, majd egy megemlékező, a csíkszeredai Molnár Csaba hozzáteszi:

- Arra kérem a jó Istent, hogy valahogy nyissa meg minden magyar embernek a szívét, a lelkét, mindenki gondolja át, hogy egy ilyen csodálatos nemzetnek a tagja lehet, és akkor, hogyha össze tudunk fogni, eredmény is lesz.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból, rajta Szima Csaba kézdivásárhelyi helytörténész, hagyományőrző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!