magyar hagyaték

2019.07.01. 16:49

A máramarosi Eldorádóba utazott a Hazajáró stábja

Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a Borsabánya környékén élő magyarokat látogatták meg, majd a Visói-havasokban túráztak.

Forrás: Hazajáró

Borsafüreden, a Medve Panzióba jó ismerősként tértek be a Hazajáró főszereplői, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor. Az M5 csatornán sugárzott szombati Hazajáró-epizódban ismerkedhettek meg a nézők a Borsafüred magyar hagyatékát őrző családdal, Bak Menyhárt Anettával és Bak Sándorral.

A vendéglátók elmesélték, hogy Jóna Bálint máramarosi turisztikai felelős révén már Hazajáró Pontként, kedvezménnyel várják a Hazajáró Egylet tagjait.

Jóna Bálint kifejtette, hogy megpróbálja minél több Hazajáró Pont kialakítását elősegíteni, így talált Borsafüreden is a Medve-panzióra, ahonnan gyönyörű túrákat lehet megtenni.

Borsabánya környékén a nemesérceket, az aranyat már évszázadok óta bányászták, népessége sűrűn váltakozott: amikor hanyatlott a bányászat, sokan elmentek, amikor újra felvirágozott, visszajöttek. Legutóbb a román kommunizmus hozta magával a tömegeket és a tömbházakat a máramarosi „Eldorádóba”, de az elmúlt évtizedekben lehanyatlott, majd 2006-ban meg is szűnt a bányászat Borsabányán.

Azóta se találja önmagát, de a természeti környezet és a turizmus hozhat még szebb jövőt a településnek. Ahogy van jövője az itt élő magyarságnak is.

Például elég csak az iskolába beköszönni, ahol Dancs Erzsébet Nóra tanárnő áldozatos munkájával lehetőséget nyújt a gyermekeknek a magyar anyanyelv ápolásához. A tanárnő a meglepett utazóknak elmondta, hogy

a gyerekek fakultatív módon és hetente 4 órában tanulnak magyarul, minden osztályban.

Amikor '96-ban ide jött tanítani, akkor egy csoport 5-7 gyerekből állt, most van olyan csoport, ahol 30 gyerek tanul, összesen pedig 94-en vannak.

„Fontosak ezek az órák, mert itt a gyerekek megtanulhatnak magyarul olvasni, írni, beszélni. Sok a vegyes házasság és van olyan család is, ahol otthon már nem beszélnek magyarul egyáltalán. Most van miből tanulni, vannak gyerekek, tehát, bíztató a helyzet Borsabányán” – fejtette ki a tanárnő.

A Hazajáró stábja megbizonyosodott róla, hogy itt a szórványban

meg kell becsülni minden egyes magyarul leírt és kimondott mondatot, szót és a legapróbb betűt is, mert ezek mind a megmaradást szolgálják.

Magyarul tanítani a gyermeket és magyarul imádkozni. Ez a jövő záloga idefent, a máramarosi szórványban is. Ezt vallja Siszer Imre is, aki a katolikus templom előtt mondta el gondolatait. Büszkén mutatta a 150 éves templom előtt álló alkotását:

„Ezt a szobrot is én csináltam ide Szent Ferenc napjára, mert a templomunk Szent Ferencnek van keresztelve. Büszke vagyok rá! Bent is van pár szobrom, meg képek, amit festettem, a mennyezeten.”

Ezt követően a stáb a Visói-havasokba indult tovább. A nagyváradi hegymászó barátjuk, Varga Csaba invitálására népes túracsapat gyűlt össze, hogy a 6. Radnai túra keretében együtt másszák meg Borsabánya ikonikus tömbjét, az utóvulkáni működés során közel 2000 méter magasra felboltozódott Toronyágát.

Varga Csaba indulás előtt elmondta: a túra apropója, hogy 99 éve történt a trianoni diktátum, amikor szétszakították a nemzetünket. Ezzel a túrával összetartozást és erőt próbálnak mutatni, hiszen az anyaországból, Erdélyből, Partiumból, Felvidékről, Kárpátaljáról, és az összes elszakított területről gyűltek össze itt a magyarok. Kifejtette:

Az a lényeg, hogy ne adjuk fel a hazánkat, a szülőföldünket és vállaljuk a magyar sorsot az elszakított területeken is, akár az anyaországban is.

A Toronyága csúcsára felérve a csapat tagjai kéz a kézben énekelték el a Himnuszt. A Hazajáró főszereplői egy kisebb nagybányai csapattal másnap a Sárkány tömbje felé vették az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!