Sajt-bor összekóstoló

2019.06.15. 19:34

A magyar bornak van párja

Egyre több borász gondolja, hogy igenis van párja a magyar boroknak. Méghozzá a sajt! Mert milyen is lehet egy tokaji hárslevelű egy Sándor Tamás diós camembert sajtjával? Vagy hogyan illik Demeter Zoltán rosé pezsgőhöz a pálpusztai?

Fotó: Fejér Gábor

A helyi borászok nedűi – többek között – olyan sajtkészítők finomságaival lettek párosítva a hegyaljai sajt-bor összekóstolón, mint az őrség, Buzás Sándor Attila, a tarcali Szilágyi Tibor vagy a dunaharaszti Ficsor Árpád.

Hogy melyik borhoz, melyik sajt illik, azt Mészáros Gabriella előkóstolása tette biztossá. A nemzetközi borszakértő szerint

egy komoly sajt és egy komoly bor is egyéniség, mert mind a kettőben rengeteg munka van.

„Tokaj szerencsés helyzetben van, mert itt világviszonylatban is nagyon jó a termőföld. Ehhez megtalálni a jó sajtot komoly kihívás, de ma már egyre több helyen lehet jó kézművessajtot találni” – mondta Mészáros Gabriella.

Hegedűs Imre sajtmester, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítés ma, az élelmiszeripar egyik leggyorsabban feltörekvő szegmense Magyarországon.

„A magyar borokhoz méltó a magyar sajt, hiszen tulajdonképpen egy földből terem.

A sajtkészítők ugyanúgy felkészültek, mint a borászok, bár tény, hogy mi kevesebben vagyunk. De jó az irány, és gyorsan fejlődünk” – tette hozzá a sajtmester.

Fotó: Fejér Gábor

A sajtok és a borok mellé olyan kiegészítők is társultak, mint a chili csatni, a pirított dió vagy a vörösborban párolt aszalt szilva. Erről Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó gondoskodott, aki szerint mindig kísérletezni kell az ízekkel, mert csak úgy van értelme a gasztronómiának.

Fotó: Fejér Gábor

Az összekóstoló célja, hogy megmutassák, hogyan lehet gasztronómiai élményt adni a bor mellé, ezért a kóstolón a helyi borászokon kívül helyi étterem vezetőket, séfeket és a szaksajtót hívták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!