felmérés

2018.04.09. 15:36

A magyar autósok európai viszonylatban is szabálykövetők

A magyar autóvezetők európai viszonylatban is jelentős arányban betartják a közlekedésbiztonsági előírásokat, azok között is első helyen az alkoholtilalmat.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Sherbak_photo

A brüsszeli központú, vezetői szokásokat elemző belga központ (ESRA) 2017-es adatokat összesítő jelentése szerint a magyar autóvezetők 11 százaléka ült volánhoz alkoholfogyasztást követően. Hasonló adattal Csehország rendelkezik, amelyet Lengyelország (12%) és Norvégia (13%) követ – közölte a La Libre Belgique című belga napilap egy belga felmérésre hivatkozva hétfőn..

A legtöbb alkohollal vezető autósokat regisztráló ország között Spanyolország (35%) Franciaország (41%) és Belgium (42%) található.

A felmérés szerint a magyar autósok 62 százaléka lépte túl a sebességkorlátozást tavaly, ezzel Magyarország a harmadik helyen áll Lengyelország (57%) és Csehország (61%) mögött. A megengedett sebességet leginkább Finnországban (84%) és Norvégiában (89%) lépték túl az autóvezetők. Magyarország 51 százalékkal szintén a harmadik helyen áll a túlzott fáradság esetén legkevésbé kormány mögé ülő sofőrök között is. A magyar adatoknál a felmérés szerint Hollandiában (46%) és Nagy-Britanniában (50%) autóztak kevésbé fáradtan, amíg ez az arány Norvégiában (67%k) és Olaszországban (70%) volt a legmagasabb.

A legkevesebb autós Görögországban (15%), Olaszországban (24%), Lengyelországban és Portugáliában (53%), majd ötödikként Magyarországon (55%) vezetett a biztonsági öv bekapcsolása nélkül. A legtöbben Dániában (82%) és Finnországban (86%) feledkeznek meg bekötni magukat.

A vezetés közben mobiltelefonálók aránya Nagy-Britanniában volt a legalacsonyabb (22%), a sorban Hollandia (24%), majd Belgium (26%) következett. A felmérés szerint Magyarországon az autósok 37 százaléka vezetett telefonálva. Eggyel jobb mutatóval Spanyolország (35%), rosszabbal Csehország (41%) rendelkezett. A vezetés közben legtöbbet mobilozó autósokat Olaszországban (55%), Görögországban (61%) és Finnországban (73%) regisztrálták.

Borítókép: Illusztráció

Sherbak_photo / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!