Háziállat, fél egészség

2020.06.09. 07:24

A lélek legjobb gyógyszere az otthoni kedvenc

Ha már régóta gondolkozik egy szőrös – vagy szőrtelen – kisállat beszerzésén, elérkezett a cselekvés ideje! A Vasárnap Reggel legutóbbi számában megjelent egy rövid összefoglaló, ami segít a választásban.

Forrás: Shutterstock

Kutya: figyelmeztet a veszélyre

Szívét-lelkét kiteszi önért, és még az egészségére is vigyáz. A rendszeres kutyasétáltatás ugyanis a gazdinak ugyanolyan jó, mint az ebnek: javítja a kondíciót, a keringést, erősíti a szívet. Ráadásul ritkábban is betegszik majd meg, mivel kedvence odaadó szeretete elűzi a szomorúságát. A képzett segítőkutyák nagyban megkönnyítik a látás- és a hallássérültek életét, illetve figyelmeztetik az epilepsziában szenvedőket a közelgő roham előtt.

Macska: csillapítja a fájdalmat

Egy cicus, bár sokszor ő irányít a kapcsolatban, imádni fogja, ha kényezteti. A ciróka-maróka nem csak neki szerez örömet, önre is nyugtatólag hat. Tudósok felfedezték, hogy az agy a dorombolás hallatán endorfint kezd termelni, az állat simogatása pedig stresszoldó hatású: segíthet például szakítás után vagy egy betegség idején.

Hal: fejleszti a memóriát

Svájcban néhány idősek otthonában kifejezetten terápiás céllal tartanak halakat: a lakóknak a különféle színű, formájú uszonyosok neveit kell megjegyezniük, ami segít frissen tartani az elmét. Szakértők szerint azonban elsősorban nyugtató hatása van a némán lubickoló uszonyosok megfigyelésének.

Madár: elősegíti a gyors gyógyulást

Egy amerikai felmérés szerint azok a szívinfarktuson átesett emberek, akik kismadarat tartanak a lakásukban, gyorsabban felgyógyulnak. A pszichológusok szerint az az érzés, hogy az otthon maradt állatnak szüksége van rájuk, rengeteget segít a rehabilitációjukban.

Házi nyúl: erősíti az immunrendszert

A szőrös kedvenc elsősorban a gyerekeket veszi le a lábukról. Brit kutatók szerint a nyuszikkal együtt felnövő kicsiknek sokkal jobb lesz az ellenálló képességük. Nem beszélve arról, hogy a tapsifülesek rendkívül türelmesek, és kiváló játszótársnak bizonyulnak, mellettük a kicsik megtanulhatják a felelősségvállalást és a törődést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!