hatás

2018.04.10. 08:50

A dohányzási tilalom óta látványosan egészségesebbek a csehek

Különösen az időseknél javultak statisztikák.

A vendéglátóipari helyeken egy éve életbe léptetett dohányzási tilalom több mint 10 százalékkal csökkentette a dohányzáshoz köthető megbetegedéseket a cseh egészségügyi statisztikai intézet (UZIS) adatai szerint.

A legnagyobb csökkenést a 60 éven felüliek körében mutatták ki – közölte sajtótájékoztatóján Ondrej Majek, az intézet szakembere hétfőn, egy nappal az előtt, hogy a cseh képviselőház napirendre veszi a vendéglátóhelyeken és köztereken érvényes dohányzási tilalom feltételeinek lazításáról szóló törvénytervezetet. A cseh kormány nem támogatja a javaslatot.

A tilalom múlt év májusában lépett életbe. A szakemberek a 2016 és 2017 július-szeptembere közötti adatokat összevetve állapították meg, hogy

a 60 éven felüliek közül 13,1 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívroham miatt,

és 11,6 százalékkal kevesebbet isémiás szívbetegségek és angina pectoris miatt. A 60 éven aluliak esetében az utóbbi kategóriában 16 százalékos volt a csökkenés. Az asztmás megbetegedések száma 11 százalékkal csökkent.

A dohányzási tilalom daganatos megbetegedésekre való hatását csak később tudják kimutatni – tette hozzá a szakember.

A dohányzás a cseh államnak mintegy 100 milliárd koronába (1000 milliárd forint) kerül évente, miközben 60 milliárd koronát szed be a hozzá kapcsolódó adókból – mondta el Eva Kralikova, a dohányzásfüggőség-kezelési társaság elnöke. Egy dohányzó cseh napi átlag 11 cigarettát szív el, a fiatalok 10-12 évesen kezdenek dohányozni – tette hozzá.

A dohányzási tilalom enyhítését célzó módosítást a jobboldali OSD párt kezdeményezte, amelyhez 90 parlamenti képviselő támogatását nyerte meg. A tervezet szerint különálló dohányzószobákat alakítanának ki a vendéglátóhelyeken kötelező légkondicionálással. Az éttermek területének maximum 30 százaléka lehetne ilyen hely, de a pincérek itt nem szolgálnának ki vendégeket.

Borítókép: milicad/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!