házi praktika

2021.06.11. 18:05

A pihentető alváshoz ezeket a növényeket tegye a hálószobába

A növények nemcsak dekoratívak, de jótékony hatásúak is sok esetben.

Woman is waking up and stretching in the bed in her bedroom. White interior

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olga Pink

Legyen szó stresszről vagy a hőségről, olykor a pihentető alvás lehetetlen küldetésnek tűnik. Ahelyett, hogy mindenféle házi praktikával, netán hajnalig tartó mobilozással vesztegetnénk az időnket, érdemes megfontolni egy teljesen hétköznapi, ugyanakkor rendkívül stílusos dolog beszerzését a probléma megoldására.

Szerezzen be egy szobanövényt! A Bors cikke bemutatja, hogy mit és miért.

Szobai Szanszeviéria

Valószínűleg csak kevesen tudják, hogy a hétköznapi becenevén csak anyósnyelvként ismert szobanövény felkerült a NASA legjobb légtisztító növényeinek listájára. A szobai szanszeviéria megszűri a levegőből a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént, a xilolt és a toluolt. Ez a kivételes szobanövény egyike azoknak, amelyek éjjelente alakítják oxigénné a szén-dioxiodot, ellenben azokkal, amelyek nappal csinálják ugyanezt. Emiatt az anyósnyelv jelenléte a hálószobában jobb levegőminőséget, ezáltal pihentetőbb alvást eredményez.

Fotó: InnaLu / Shutterstock

Levendula

A levendula nem véletlenül kapott helyet a listán: fantasztikus illatát mindenki ismeri és imádja. Levelei és virága is tele van illatos olajokkal, amelyek bizonyítottan segédkeznek a relaxációban, a hangulatjavításban és a könnyebb elalvásban is. Egy fényes szobában könnyen tartható kaspóban a levendula, ám ha ez nem megoldható, a növény szárított leveleit a párnánk alá helyezve aromaterápiás környezetet teremthetünk a hálószobában.

Fotó: Chamomile_Olya / Shutterstock

Filodendron

Könnyen gondozható, élénk színű, és kiválóan szűri a formaldehidet a beltéri levegőből – ő a filodendron. Remekül alkalmas akár nagyobb belmagasságú szobákhoz is, légtisztító-képességével segít enyhíteni a légzési panaszokat, a torokfájást, és akár a megfázást is. Dekoratív, élénkzöld színével ráadásul dzsungelhangulatot kelt.

Fotó: Wanida_Sri / Shutterstock

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!