felújítás

2021.05.30. 12:45

Érdemes megtervezni a konyhát

A főzés helyszíne otthonunk egyik legösszetettebb része. Megtervezésekor rengeteg dologra kell figyelni, hogy kényelmesen tudjunk benne főzni, enni, kikapcsolódni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán a konyháknál érvényesek a legszigorúbb szabályok, hiszen igen lényeges, mi mekkora és hol helyezkedik el, akár egyenes, akár párhuzamos, U vagy L alakú. A tervezésnél tartsuk szem előtt a munkafolyamatok sorrendjét, így nem kell majd felesleges lépéseket és mozdulatokat tenni a főzés során – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra cikke.

Célszerű a tárolással kezdeni, a kamraelem és a hűtőszekrény után szükséges egy pultszakasz a kipakoláshoz és az előkészítéshez, majd jöhet a mosogató, egy újabb munkafelület, végül a főzőlap, amit ideális esetben ismét munkalapszakasz követ, végül egy toronyelem zárja a sort, a sütővel és a mikrohullámú sütővel.

A konyhabútorok lába általában állítható, így a helyiséget legtöbbször használók testmagasságához igazodva alakíthatjuk a 85-95 cm közötti pultmagasságot. A munkalap fölött 55-60 cm-t kihagyva kezdődhetnek a felső szekrények, melyek mélysége 35 cm. Az elszívónál 70-75 cm távolságot hagyjunk.

Amennyiben csináltatjuk a berendezést, variálhatjuk a munkalap magasságát a funkciónak megfelelően. Minél több fiókunk van, annál könnyebb az edények tárolása. Nem kell letérdelni a hátsó darabok kiemeléséhez sem, mivel az alsó bútor minden esetben minimum 60 cm-es a beépített gépek miatt.

A sütő csak ritkán kerül a pult alá, hiszen kényelmetlen belenézni, és a kicsapódó forróság veszélyes lehet. Az alját érdemes 70 cm körüli magasságra emelni, így fölötte még elfér a mikró is, nem lesz túl magasan.

Fontos észben tartani, hogy minél többször „fordul” a konyha, annál több sarok keletkezik. Lehetőleg a sarokba ne kerüljön se mosogató, se főzőlap, mert nem kényelmes, a toronyelemeket pedig célszerű a bútor széléhez tenni. Ilyen a hűtőszekrény, egy kamravasalatot rejtő szekrény vagy egy olyan elem, amelyben helyet kap a sütő is.

Szerencsés esetben a konyhának van ablaka, ennek ellenére fontos az optimális világítás kialakítása. A mennyezetre általános világítást tervezzünk – akár az asztal fölé lógatva –, de a pultot is mindenképpen szükséges megvilágítani. Újabban LED-szalagot tesznek a felső szekrény aljára, amely kellő mennyiségű fénnyel látja el a munkalapot. Elegáns megoldás, ha az üveges szekrény belső világítást kap.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!