Felelősen a kora gyermekkorért

2021.04.11. 07:40

Korai fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket segített az UNICEF Magyarország

Korai fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket segített az UNICEF Magyarország Felelősen a kora gyermekkorért elnevezésű pályázata a koronavírus-járvány idején.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az UNICEF Magyarország csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2020 elején indított pályázaton öt szakmai szervezet nyert el támogatást, amelyet a 0-6 éves, fejlődésük szempontjából veszélyeztetett vagy fogyatékkal élő gyermekek és családjaik érdekében végzett tevékenységükre fordíthattak.

A tapasztalatok szerint a járvány idején a fejlesztési programokra hatalmas igény mutatkozott, sok szülő kért tanácsadást, szakértő segítséget – írták.

Ismertették: a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesület egyéni tanácsadásokat és fejlesztéseket szervezett, amelyekkel 146 gyermeknek nyújtottak terápiát.

A szegedi Odú Központ az udvarán a gyerekek komplex személyiségfejlődését segítő játszóteret rendezett be, és 30 családot vitt el vadasparki kirándulásra szakértők bevonásával.

A Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központja úgynevezett szenzoros kommunikációs csoportok felállításával a gyermekek szociális kommunikációs fejlődését támogatta, és segédanyagokkal, gesztusszótárral, szülőknek szóló tájékoztatókkal segítette az otthoni fejlesztés biztonságát.

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ a komplex evésterápiás ellátásra koncentrált, amelynek során egyéni és csoportos formában autizmussal élő, súlyosan és halmozottan sérült gyermekek és családjaik kaptak szakszerű és rendszeres segítséget az intézményben.

A Vadaskert Alapítvány családterápiát biztosított a szakorvosi vélemények szerint erre rászoruló családoknak. Az esetek többségében figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros (ADHD), vagy autizmus spektrumzavarban érintett gyermekeknek és családjaiknak segítettek. Emellett online előadást tartottak a korai fejlesztés és fejlődés témájában a szülőknek és az érdeklődőknek. Az előadások több ezren vehettek részt.

Kiemelték, hogy a járvány idején komoly gondot okoz a korai fejlesztési programok akadozása, pedig az időben elkezdett terápia a gyermek egész későbbi életét megváltoztathatja. 2017-ben Magyarországon a gyerekek mindössze két százaléka kapott fejlesztést a szükséges hét százalék helyett – tették hozzá.

A program kidolgozásában és végrehajtásában fontos szerepet vállalt a Budapesti Korai Fejlesztő Központ. A projektet a Penny Market ötmillió forinttal támogatta – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!