lakberendezés

2021.04.15. 11:07

Így válasszunk lámpát a fürdőszobába

A legtöbb fürdőszoba nem rendelkezik akkora nyílászáróval, mint az otthonunk többi helyisége, ennélfogva különösen fontos itt a megfelelő világítás kialakítása.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Biztonsági szempontok

A fürdőszoba párás, vizes helyiség, ezért itt több odafigyelést igényel a világítás megtervezése. Biztonsági okokból IP44 feletti védettséggel rendelkező lámpákat válasszunk, amelyek a kifröccsenő víz ellen is védettek – írja a Lakáskultúra.

Hangulatfények

A fürdő gyakran a relaxálás helye, ilyenkor bátran gondolkodhatunk fényerő-szabályozós LED-lámpákban. A zuhanykabinba építhető LED-ek esetében az IP54-es védettséggel rendelkező változatot ajánljuk.

Mennyezeti világítás

A fő világítás a fürdőszobában is a mennyezeti világítás. A hagyományos búrás lámpák mellett léteznek olyan változatok, amelyekben a fényt a lámpaházba integrált SMD LED-ek biztosítják.

A tükör megvilágítása

A másik fontos hely a tükör környéke, hiszen mindenki szeretné magát megfelelően látni a napi rutin (sminkelés, borotválkozás) elvégzése közben. A tükör két oldalán vagy felette elhelyezhetünk hagyományos lámpákat, de dönthetünk beépített szpotos vagy akár a keretben kialakított modern verzió mellett is.

Színhőmérséklet

Az izzók színhőmérsékletét alaposan gondoljuk át. Leggyakrabban természetes fehér fénnyel találkozunk a fürdőszobában, amit a napsütés színéhez szoktak hasonlítani. Az ilyen színhőmérsékletű lámpák fénye hűen adja vissza a tárgyak színét. A hideg fehéret akkor érdemes választani, ha erős fényre van szükség, illetve ha fokozni akarjuk a tisztaság hatását.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!