lakberendezés

2021.03.21. 07:45

Így újítsuk fel a konyhánkat pár ezer forintból

Nagyobb felfordulás és pénzráfordítás nélkül is sokat változtathatunk a konyhánk megjelenésén, stílusán, esetleg még praktikusabbá tehetjük azt.

Forrás: Shutterstock

A konyha már nem csupán a sütés-főzés színhelye: az amerikai típusú megoldások térnyerésével egyre nagyobb figyelmet kap otthonunk ezen része is, amelyet nem csupán sütésre és főzésre használunk manapság, hanem a családi élet egy része is itt zajlik. Nem is beszélve a járványhelyzetben megváltozott tendenciákról, amikor – amennyiben a konyha megoldásai lehetővé teszik, például egy pult formájában – az otthon kialakított tanuló- vagy dolgozósarok is itt kap helyet – írja a Lakáskultúra.

Ha meguntuk a konyhánk jelenlegi állapotát, stílusosabbá, esetleg praktikusabbá is tennénk, ám mindehhez nem szeretnénk teljes mértékben felforgatni egy átalakítás miatt, akkor a következő tippek segíthetnek abban, hogy merőben új külsőt kapjon ez a helyiség.

Kis konyha, nagy ötletek

Főként az apró alapterületeken jöhet jól ez az egyszerű, ám mégis látványos trükk. Ha a nagy serpenyőink már nem férnek el a szekrényben, akkor ideje, hogy azon kívül kapjanak helyet – például egy falra szerelhető sínen vagy a magasba lógatva, ahol a konyhánk ékeivé is válhatnak.

Szekrényfestés a konyhában

Ha konyhaszekrény cseréjére most nincs alkalmunk (és költségkeretünk), akkor ragadjunk ecsetet! Mielőtt belevágunk a festésbe, mérlegeljük, hogy a projektre bizony több hétvégénk is elmehet, kezdve az előkészítéstől (a szekrények letisztítása, csiszolása, alapozása), majd pedig a száradás ideje. Ám megéri: a változás egészen szembetűnő lesz.

Zárt szekrényből nyitott polcok

Egészen felfrissíti az összképet, ha akár csak egyetlen helyen is levesszük a konyhaszekrények ajtajait és nyitottá alakítjuk. Nagyobbá, átláthatóbbá tehetjük vele a helyiséget. Tároljuk itt a mutatósabb edényeinket, esetleg szakácskönyveket, fűszernövényeket.

A mosogató új ruhája: a csap

Viszonylag gyors és egyszerű módja annak, hogy feldobjuk a konyhánk megjelenését, ha lecseréljük a csapot. Válasszunk magas ívű darabot, ami korszerű, modern és praktikus is.

Matrica vagy öntapadós tapéta

Túl macerásnak tartjuk a konyhaszekrény festését? Esetleg bérelt lakásban élünk, ahol a tulajdonos nem feltétlen örülne egy ekkora változásnak? A festéshez hasonlóan szembetűnő változást eredményezhet, ha vinyl fóliával vagy lehúzható, öntapadós tapétával borítjuk be a konyhabútort. Ha pedig meguntuk (vagy elköltözünk), egyetlen mozdulattal meg is szabadíthatjuk tőlük.

Akasztók a szekrény alatt

A pult és a felső szekrények vagy polcok közötti tér valójában a lehetőségek tárházát rejti, amelyet ügyes trükkökkel még inkább kihasználhatunk. Szereljünk fel ide néhány csészehorgot, és tároljuk itt a kedvenc bögréinket és konyhai eszközeinket, hogy mindig kéznél legyenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!