Itthon is lehet boldogulni

2020.10.05. 14:11

Svájcból tért haza, sikeres vállalkozásba kezdett a fiatal pár (videó)

Gyergyóditróban keddenként tartják a piacnapot, itt kínálja zöldségeit a község szülötte, Csibi Attila, aki arra is példát mutat, hogy külföldről hazatérve és családot alapítva igenis meg lehet élni a Székelyföldön. A kis családi vállalkozást három éve hozták létre, folyamatosan bővítették, így mára a Gyergyói-medence egyik legnagyobb zöldségtermesztőivé nőtték ki magukat.

Fotó: Kiss Sándor

Néhány éves svájci tapasztalatukat és bátorságukat összegyűjtve fóliasátras zöldségtermesztésbe kezdett Csibi Attila és felesége, Elvira. Attila a gyergyószentmiklósi középiskolás évek után a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Tudományegyetem agrár- és élelmiszeripari gazdaság szakán diplomázott. Később, kihasználva német nyelvtudását, Svájcba indult szerencsét próbálni, ahol közel négy évet egy állatfarmon dolgozott. A gyergyóalfalvi, borzonti származású lány szintén Svájcban dolgozott, ott ismerkedtek meg. A két gyergyószéki fiatal együtt vállalt munkát egy zöldség- és gyümölcstermesztő farmon – így indult Csibiék története, de nem maradtak végleg az alpesi országban. Attilát pár év után már a hazaköltözés gondolata foglalkoztatta – számolt be történetükről az elmúlt hétvégén a köztévé Kárpát-medence című magazinműsora.

- Elsősorban a honvágy. Kicsit kezdtük megunni ezt a kinti életformát, mert hát ott is, mint mindenhol, reggeltől estig csak a munka. Aztán meg a családalapítás, a szülők, minden eseményből a kimaradás, legfőképp ezek voltak, ami miatt hazajöttünk – magyarázza döntésük okait Csibi Attila.

Hazatérésük után sokszor próbálta visszahívni őket svájci munkáltatójuk, hiszen megbízható, munkaszerető embereknek ismerte meg a két székelyföldi fiatalt, de

amikor eldöntötték, hogy életüket összekötik, már csakis Gyergyóditróban képzelték el a közös jövőt.

A családi ház és udvar biztos támpontot jelentett a fiataloknak, a tapasztalatból, a megszerzett tudásból gazdálkodtak és álmodtak itthon jövőt.

- Hazajöttünk és összeházasodtunk, és azon gondolkoztunk, hogy mihez lehetne fogni, hogy ne másnak kelljen dolgozni, hanem saját magunknak. S akkor jött a gondolat, hogy próbáljuk meg a zöldségtermesztést itthon. Eldöntöttük, hogy próbaként építünk egy fóliaházat – emlékezik a kezdetekre Csibi Attila.

Az első fóliasátrat 2018-ban Magyarországról vásárolták, egy évre rá pedig már két sátor volt a Csibi portán, aztán az idén egy sikeres pályázatnak köszönhetően a vállalkozás újabb fóliasátrakkal és egy kis traktorral bővült. A nehézségeket sem

hallgatja el a családfő, ugyanis nap mint nap szembenéz vele.

- A harmadik évben járunk, a legnehezebb a vásárlói kör kialakítása, azoké, akik a helyi termelőket támogatják inkább,

nem a külföldről behozott árut vásárolják

- osztja meg tapasztalatait a gazdálkodó.

A gyergyószéki fiatalok több éves külföldi munkavállalás után tértek haza Székelyföldre, hogy szülőföldjükön alapítsanak családot. Mindenkit arra biztatnak, hogy gondoljanak, álmodjanak, tervezzenek, legyen kitartásuk, mert kitartás kell ehhez

az életmódhoz. Csibiék vallják, szeretni kell a munkát és persze érteni is kell hozzá. Szeretettel kell odaállni és nap mint nap dolgozni, mert ha így teszünk, az eredmény sem marad el.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!