tápanyagok

2019.09.28. 20:42

Melyik egészségesebb: a hagyományos krumpli vagy az édesburgonya?

Annyira nem is egyértelmű a válasz.

Forrás: Shutterstock

Noha sokan vagyunk, akik nem szeretik a zöldségeket, a burgonya és az édesburgonya mégis különleges helyet foglal el az étrendünkben. A burgonyarajongók nemcsak íze és textúrája miatt szeretik, hanem mert sok tápanyagot tartalmaz. De vajon melyik az egészségesebb? Az édes- vagy a hagyományos burgonya?

Mindkét fajtát egyaránt az inkák kezdték el termeszteni Peruban. A krumpli népszerűsége akkor kezdett el növekedni világszerte, amikor a hódítóknak köszönhetően Európába került.

Gyakran gondolják egészségtelennek, a csipsz és a sült krumpli miatt, holott valójában nem az – írja az Origo.

Az ételek egészségtelen vagy egészséges mivoltához az elkészítési módjuk járul hozzá leginkább.

Az édesburgonya és a krumpli tápanyag- és mikrotápanyag-profilja közel azonos: hasonló mennyiségű zsírt, fehérjét, szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Az édesburgonyában a mikrotápanyagok mennyisége magasabb, kivéve a káliumot és a magnéziumot.

Mindkettő tartalmaz hasznos növényi vegyületeket, ha azonban a vitamintartalmat nézzük, a következő eltéréseket tapasztalhatjuk: az édesburgonyában több a vitamin, mint a krumpliban.

Vegyük például az A-vitamint, amely a szem egészségéért felelős, vagy a C-vitamint, amelyből szintén több van a narancssárga húsú alapanyagban, mint a mi hagyományos krumplinkban.

Összefoglalva: az édesburgonya és a krumpli egyaránt tápanyagban gazdag, jótékony hatással vannak az egészségre. Az édesburgonya azonban egy hajszálnyival nyert ebben a versenyben, mert több mikrotápanyagot, vitamint és rostot tartalmaz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!