Kutatás

2019.07.26. 17:36

A magyarok 73 százaléka családbarátnak tartja környezetét

A közép-európaiak döntő többsége, 70 százaléka, a visegrádi országok (V4) lakosainak pedig még ennél is nagyobb aránya, 74 százaléka tartja családbarátnak országát – derül ki a Nézőpont Intézet 11 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.

Eger, 2019. május 11. Résztvevõk az Emeljünk magasba minél több gyereket! címû országos rendezvény egri állomásán 2019. május 11-én. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom országos rekordkísérletével a család fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az intézet pénteki közleménye szerint a hozzávetőleg 84 milliós közép-európai felnőtt lakosságból 60 millióan tartják családbarátnak az országukat, a visegrádiak 51 milliós felnőtt lakosságából pedig 39 millióan. A tizenegy közép-európai országban átlagosan mindössze 28 százalék mondta azt, hogy nem tekinti családbarátnak az országát, míg a visegrádiak körében még ennél is öt százalékponttal kevesebben, 23 százaléknyian.

A Nézőpont Intézet szerint a V4-országok mindegyikében növekedett valamilyen formában a családok számára juttatott támogatások összege, így nem meglepő ez az eredmény. Lengyelországban 2016 óta a második és minden további 18 éven aluli gyermek után havi 500 zlotys, mintegy 38 ezer forintos támogatás jár, ez is közrejátszhat abban, hogy a lengyelek 77 százaléka szerint családbarát országban élnek és csupán 18 százalékuk szerint nem.

Magyarországon a családvédelmi akcióterv keretében 2020-ban 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. Valószínűleg ennek is köszönhetően Magyarországon 73 százalék szerint családbarát a környezet, 24 százalék szerint nem.

Hozzátették: a legnagyobb arányban a határzárat ellenzők (50 százalék), a migrációpártiak (47 százalék) és a kvótapártiak (49 százalék) mondták azt, hogy Magyarország nem családbarát.

A családi pótlékot közel másfélszeresére növelő Csehországban a megkérdezettek 74 százaléka, a számos családbarát intézkedést (adókedvezmény növelése, ingyen ebéd az óvodásoknak és iskolásoknak, szülési szabadság és támogatás kiterjesztése mindkét szülőre) bevezető Szlovákiában pedig 72 százaléka mondta azt, hogy családbarát országként tekint hazájára.

A visegrádi és a közép-európai országok előtt is van azonban még tér a fejlődésre, ugyanis Ausztriában ugyanerre a kérdésre 86 százaléknyian feleltek úgy, hogy országukat családbarátnak gondolják és mindössze minden tizedik osztrák mondta azt, hogy ez nincs így.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. május 27. és június 7. között készült a közép-európai régióban. Az Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Szerbiában végzett kutatás egyenként 500-500, összesen 5500 fő megkérdezésével zajlott. A minta reprezentatív az adott ország társadalma szerint a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!