jó tudni

2019.05.13. 17:55

A gyümölcsök, zöldségek nagy része nem szereti a hűtőt

Ön is mindent bepakol a hűtőszekrénybe abban a reményben, hogy így később romlik meg az élelmiszer? Vannak esetek, amikor pont ezzel tesz rosszat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

A köztudatban az terjedt el, hogy a megmaradt ételektől elkezdve a zöldségeken, gyümölcsökön át a süteményekig mindent pakoljunk a hűtőbe, mert úgy nem lesz semmi baja. De gondoljon csak bele abba, hogy a hűtőszekrény csak egy adott hőmérsékleten hűt, viszont minden élelmiszernek más hőfokon ajánlott a tartása. A Bors összeállította, hogy mik azok az élelmiszerek, amiknek egyáltalán nem ajánlott a hűs levegő.

Nyálkás hagyma, kásás paradicsom

Ahogyan a gyümölcsöknek, úgy néhány zöldségnek sem tesz jót a hideg. A krumpli egyenesen irtózik tőle, az íze és az állaga is megváltozik. De ugyanígy az uborkát sem kellene betenni.

Általánosan a gyümölcsöknek és a zöldségeknek más-más hőfokon zajlik a tárolása. A hűtőszekrényben viszont csak egy hőmérséklet van, ezért nem lehet tartósan ott tartani a termékeket. Jobb, ha száraz, hűvös helyen tároljuk őket, például a spájzban – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke.

A hagyma például a hűtőben megpuhul, nyálkás, penészes lesz. Testvére, a fokhagyma sem szereti, a hideg hatására gumiszerűvé válik és nagyon gyorsan bepenészedik. Sokan tároljuk a paradicsomot is a hűtőben, pedig egy szárazabb, hűvösebb helyen sokkal jobb aromája és íze lenne. Arról nem is beszélve, hogy a hidegtől kásás lesz.

Megváltozik a méz állaga

Kárt ugyan nem tesz benne a hűtő, de a hidegben a méz bekristályosodik. Akár betonkemény, akár csak az alján kristályos, ez nem azt jelenti, hogy megromlott, ez egy természetes folyamat. Ha egyébként nincs erjedt szaga, rossz íze, akkor bátran fo­gyasztható a kristályos termelői méz is, de felesleges hűtőbe tenni felbontás után.

Elvan a pulton a mogyorókrém

A klasszikus, jó minőségű mogyoróvaj évekig elvan a konyhaszekrényben is anélkül, hogy bármi baja lenne. A hűtés nemcsak neki, de a mogyorókrémnek is felesleges. A kelleténél szilárdabb halmazállapotúak lesznek, és nyoma sem marad a sima krémes textúrának.

Kenyeret csak a fagyasztóba

A pékáru textúrája a hűtőben egy-két nap alatt megváltozik, ahogyan a színe is. Sőt a párás környezet mi­att elindul a penészedés folyamata. A mélyhűtőt viszont annál jobban bírja! Felengedés után ugyanolyan puha marad, mint frissen.

Gyorsabban barnul a banán

A gyümölcsöknek nem tesz jót, ha a hűtőben várakoznak az elfogyasztásra. A banán kimondottan nem szereti, és sokkal hamarabb elkezd bebarnulni. A hűtött levegő felgyorsítja az érési folyamatot, és már egy nap múlva ehetetlenné válhat a gyümölcs.

A banánt és a trópusi gyümölcsöket semmiképp se tegyük hűtőbe, mert azok eleve magasabb hőmérséklethez vannak szokva. Szobahőmérsékleten sokkal tovább fogyaszthatóak, és a kellemes ízük is megmarad – mondta el a Borsnak Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Megszilárdul az olaj

Az olajak is harcolni kezdenek a hidegben, mert folyékony állaguk megszilárdul. Körülményes lehet, ha főzés előtt még várnunk kell negyedórát, hogy kiolvadjon és nekikezdhessünk. A címkén feltüntetett felhasználási ideig nyugodtan hagyja kint szobahőmérsékleten.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!