Zene régi csomagolásban

2019.03.06. 18:00

Még mindig menő a lemez és a kazetta

Több mint tízmillió retró hanghordozó kel el évente.

Forrás: Shutterstock

A legjelentősebb és legkedveltebb online zenei adatbázis, diszkográfia-gyűjtőoldal és internetes lemezpiactér minden év elején összesíti az előző évre vonatkozó adatokat. A 2018-as kimutatás tanulságai szerint lassul az adatfeltöltés, ugyanakkor előszeretettel vásárolunk bármilyen fizikai adathordozón zenét – olvasható a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

Mint írják, vinyl hanglemezből 2017-ben 568 ezer kiadvány került fel, tavaly pedig 553 ezer, és a CD-kből is néhány százalékkal kevesebbet tettek fel az oldalra. A pozitív mérlegért elsősorban a digitális formátumok adatbevitelét illeti meg a dicsőség, 14 százalékos növekedéssel, de a kazetták is szépen teljesítettek – áll a cikkben.

Fotó: Shutterstock

Ismertetik: a felmérés szerint még mindig a népszerű műfajokból kerül fel a legtöbb információ (pop, rock, elektronika, folk/világzene/country), egy-két obskúrusabb zsánerben azonban markánsan megnőtt az aktivitás, a „rezesbanda & katonazenék” kategóriában például 40 százalékkal több adatot vittek fel a felhasználók.

A legtöbb adatot az USA és Nagy-Britannia termeli, a sor végén pedig Szíria, Izland és Szenegál kullog,

viszont mindhárom országban megduplázódott vagy -triplázódott a felöltések száma – mutat rá az összegzés.

Az online piactér eladási mutatói alapján a zenerajongók gyűjtőszenvedélye nem hagyott alább 2018-ban sem: az összeladási szám egy év alatt 8,68 százalékkal bővült, így az 10 millióról mintegy 10,9 millióra nőtt.

A régebbi megjelenések közül a Pink Floyd sajátította ki magának az első két helyet, a Wish You Were Here azonban népszerűbbnek bizonyult a The Dark Side Of The Moonhoz képest.

A harmadik helyen a Beatles tanyázik (Abbey Road), negyedik Michael Jackson (Bad), ötödik az új reneszánszát élő Queen (A Night At The Opera). A 2018-as albumok közül az első helyen a stoner-doom metal Sleep The Sciences című lemeze végzett.

Legdrágábban pedig minden idők legritkább zenegyűjtői kincse, Prince Black Albumjának eredeti, bezúzatlan példányainak egyike kelt el: az eredeti nyomat Kanadából került elő, és 27 500 dollárért, azaz 7,7 millió forintért zsákolták be a Discogsról.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!