pusztítás

2018.06.16. 13:07

Drámai módon csökken a főemlősök élőhelye

Számos főemlős élőhelyének akár 78 százaléka eltűnhet világszerte 2100-ig - figyelmeztettek pénteken főemlőskutatók a Peer Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Santhosh Varghese

Az erdők kiirtása, mezőgazdasági területté alakítása számos fajt veszélyeztet, amelyek ezáltal elvesztik élőhelyüket. A vadászat, a vadállathús-kereskedelem szintén számos populáció tömeges és gyors hanyatlását idézi elő – írták tanulmányukban a szakemberek, akik Brazíliában, Madagaszkáron, Indonéziában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban vizsgálták az emberi tevékenység hatását a vadon élő főemlősökre.

A főemlősök főként Afrika, Dél-Amerika, Ázsia és Madagaszkár trópusi és szubtrópusi területein élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint jelenleg 439 faj él a Földön.

65 százalékuk, 286 faj él négy országban: Brazíliában, Indonéziában, Madagaszkáron és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ezek 60 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti.

Különösen drámai a helyzet Indonéziában és Madagaszkáron, ahol 90 százalékkal csökkent a főemlős-populáció, és a fajok több mint háromnegyede veszélyeztetetté vált – olvasható a göttingeni Leibniz Főemlős-kutató Intézet honlapján.

Brazíliában, Madagaszkáron és Indonéziában az állatok élőhelyének megsemmisítése jelenti a legfőbb veszélyt. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a vadhús-kereskedelem. Ráadásul

a főemlősöket illegálisan befogják és eladják házi kedvencnek, vagy szerveiket felhasználják a hagyományos gyógyászatban.

Az érintett országokban a szegénység, az élelmiszerellátás hiányossága, az ingatag politikai helyzet és a korrupció is hozzájárul a természeti források eltűnéséhez.

„Nagy problémává vált a természetes környezet elpusztítása erdőirtás, a mezőgazdasági területek kiterjesztése, az infrastrukturális fejlesztések által. Az ilyen fejlesztésekhez nagy mértékben hozzájárulnak az ipari országok, ahol

nagy a kereslet az olyan alapanyagok, mint a szója, a pálmaolaj, a gumi, a keményfa és a fosszilis üzemanyagok iránt.

A főemlősökben gazdag négy ország ilyen exportjának 50 százaléka irányul Kínába, Indiába, az Egyesült Államokba és Európába” – mondta Christian Roos, a tanulmány társszerzője.

A főemlőskutatók a fejlesztések 2100-ig tartó becsült üteme alapján kiszámolták, hogy ugyanezen ideig Brazíliában a főemlősök élőhelyének 78 százaléka, Indonéziában 72 százaléka, Madagaszkáron 62 százaléka, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 32 százaléka fog eltűnni.

A szakemberek egyebek között a természetvédelmi területek kiterjesztésére, az erdők újratelepítésére szólítottak fel a főemlős-populáció megőrzése érdekében. Sürgették a helyi lakosság felvilágosítását az állatok áldatlan helyzetéről, a kormányok keményebb fellépését az orvvadászat, az erdőirtás és a főemlős-kereskedelem ellen.

Borítókép: egy indiai férfi fát ölelve magához tiltakozik a pusztítás ellen

Shutterstock / Santhosh Varghese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!