harcba hívta a fiatalokat

2018.03.19. 20:18

A prostitúcióról is megvan a véleménye Ferenc pápának

300 fiatallal beszélgetett, amikor felmerült a téma.

„Emberiesség elleni bűncselekménynek” nevezte hétfőn Ferenc pápa a nők prostitúció céljából való kihasználását és a társadalom megbocsátását kérte a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő katolikus férfiak számára.

A pápa mintegy 300, a világ minden részéből érkezett fiatallal folytatott kötetlen beszélgetésben beszélt erről az októberre kitűzött, „fiatalok szinódusa” előtt tartott találkozón.

A 32 éves nigériai Okoediont megáldva, aki valaha szexrabszolga-kereskedelem áldozata volt, a pápa megdöbbenését fejezte ki, hogy a római utcán a prostituáltak legtöbb ügyfele katolikus.

„Azt kérdem magamtól és öntől, lehetséges-e, hogy az egyház még mindig túl hímsoviniszta ahhoz, hogy őszintén feltegye magának a kérdést, mivel magyarázható a nagy kereslet az ügyfelek részéről?”

- mondta a nigériai nő. Ferenc pápa válaszában kijelentette, hogy a prostituáltak férfi ügyfeleinek mintegy 90 százaléka Olaszországban feltehetően megkeresztelt katolikus.

„Felhasználom az alkalmat, hogy az önök (kihasznált nők) és a társadalom bocsánatát kérjem valamennyi katolikus számára, aki felelős ezért a bűnös cselekedetért”

- tette hozzá.

„Ez nem szeretkezés. Ez a nő megkínzása. Ne keverjük össze a fogalmakat”

- szögezte le Ferenc pápa.

Az egyik római egyetemen tartott találkozón a katolikus egyházfő kijelentette, hogy a nők szexuális kihasználása a sok emberben meglévő „beteg lelki alkatból” ered. Hozzátette, hogy a feminizmusnak még mindig nem sikerült ezt felszámolnia, és kérte a fiatalokat, hogy harcoljanak ellene.

Előzőleg márciusban egy Mary McAleese volt ír elnök vezette katolikus nőszervezet arra kérte a pápát, hogy döntse le a „nőgyűlölet” falait.

Az októberi püspöki szinódus 15. rendes közgyűlésének témája „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” lesz.

Ferenc pápa szerint fontos, hogy a fiatalok – katolikusok és nem katolikusok – vegyenek részt a kizárólag férfiakból álló, nőtlen és elöregedett egyházi hierarchia tájékoztatásában az egyház jövőképének kialakítása érdekében. Az előkészítő találkozót megnyitva felkérte a fiatalokat, beszéljenek bátran, szégyenkezés és „érzéstelenítés” nélkül az igazság feltárása érdekében.

Az Isten fiatal című, kedden több országban megjelenő beszélgetőkönyvben Ferenc pápa szintén kiemeli a nemzedékek közötti párbeszéd fontosságát.

Borítókép: MTI/EPA/Fabio Frustaci

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!