szomorú számok

2018.03.25. 10:24

Évente csaknem 23 ezer nő hal bele az abortuszba

A beavatkozások csaknem felét veszélyes körülmények között végzik a világon.

Ezek pedig évente legalább 22 ezer 800 nő halálát okozzák – derült ki egy kedden publikált nagyszabású tanulmányból.

Az abortuszt tiltó rendelkezések nem akadályozzák meg a nőket abban, hogy megszakítsák nem kívánt terhességüket, ugyanakkor növelik a kockázatát annak, hogy a beavatkozásra veszélyes körülmények között kerüljön sor.

A Guttmacher Intézet az utóbbi tíz év legnagyobb szabású, átfogó kutatását végezte el az abortuszokkal kapcsolatban. Miközben az abortuszok aránya az utóbbi negyed században meredeken visszaesett a fejlett országokban, a fejlődő országokban nem történt jelentős változás – állapították meg.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sok térségben nem jutnak hozzá a nők a megfelelő fogamzásgátláshoz, ezért magas a nem kívánt terhességek aránya.

A New York-i székhelyű intézet jelentése szerint a legtöbb nő elsősorban azért választja az abortuszt, mert nem akar teherbe esni. Ahhoz, hogy az abortuszok aránya csökkenjen, kulcsfontosságú a fogamzásgátláshoz való hozzájutás biztosítása – emelte ki közleményében a jelentés társzerzője, Susheela Singh.

Azokban az országokban, ahol a terhességmegszakítás nagy részben, vagy teljesen tiltott, az abortuszok aránya éppen akkora, mint azokban, ahol engedélyezik – derült ki az intézet adataiból.

Az abortuszok aránya a Karib-szigeteken a legmagasabb: a fogamzásképes korú nők körében minden 1000 nőre 59 abortusz jut évente. A ráta Nyugat-Európában a legalacsonyabb, ahol 1000 nőre 16 abortusz esik.

2000 és 2017 között 33 ország – köztük Nepál, Uruguay, Niger és Etiópia – könnyített az abortusz szabályozásán, egyedül Nicaraguában szigorítottak a törvényen.

A jelentés szerzői ugyanakkor megjegyezték, hogy néhány széles körben liberális törvényekkel rendelkező ország további korlátozásokat vezetett be az abortuszhoz való hozzáféréshez. Ezek között sorolják fel az Egyesült Államokat, Oroszországot, Magyarországot és Lettországot.

A jelentés szerint a nők kétötöde olyan országokban él, amelyekben az abortusz tiltott, vagy nagyon szigorúan korlátozott.

Becslések szerint a fejlődő térségekben az abortusz miatti halálozások kétharmadával csökkennének, ha a nők a vetélést előidéző Misoprostol nevű gyógyszert használnának a kockázatos beavatkozások helyett.

A jelentés kiemelte Uruguay példáját, ahol a nőket felvilágosítják a Misoprostol hatásáról, hogy csökkentsék a visszaéléseket.

A jelentés sürgette, hogy a kormányok biztosítsák a nők számára a fogamzásgátláshoz való hozzájutást, enyhítsék az abortusztörvényeket, növeljék az abortuszhoz való hozzájutás lehetőségét és biztosítsák az abortusz utáni gondozást.

A szerzők az abortuszt övező stigma elleni fellépést is sürgették, mivel mint írták, a nők még az olyan országokban is az illegális terhességmegszakító helyeket keresik és nem kérnek utógondozást, amelyekben legális az abortusz.

Borítókép: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!