dinamit

2018.01.29. 23:00

Sok lavinát direkt okoznak Svájcban

Az ok nem a rosszindulat: a síparadicsomok illetékesei biztonsági okokból indítják el a hógörgetegeket.

Az idei téli szezonban már rekordszámú lavinát indítottak el biztonsági okokból dinamittal a svájci Alpokban – számolt be róla hétfőn a helyi média.

A svájci síparadicsomok illetékesei és a hatóságok már több ezer lavinát indítottak el ezen a télen. Ehhez mintegy 120 tonnányi dinamitot használtak fel. Egy közönséges télen az egész szezon alatt használnak 80-120 tonna dinamitot.

A múlt heti intenzív havazás miatt, amely számos svájci üdülőhelyen okozott káoszt, mintegy 5000 robbantást hajtottak végre az országban, hogy eltakarítsák a fölösleges havat a lejtőkről.

A dinamitot általában helikopterről dobják le olyan helyekre, ahol veszélyes mennyiségű hó halmozódik fel, így aztán a reggeli csöndet gyakran töri meg a robbanások hangja a nyugodt svájci vidéken.

A lavinaveszély miatt a múlt hét legnagyobb részében Zermatt közúti és vasúti megközelítése is lehetetlen volt. Saas-Fee-t és Andermattot szintén elvágta a hó a külvilágtól, Davosban pedig néhány helyi lakost arra kértek, hogy hagyják el házaikat a lavinaveszély miatt.

A WRS svájci rádió ugyanakkor arról adott hírt, hogy a nagy havazás ellenére az idei január mégis az egyik legmelegebbként vonul majd be a történelembe. A Genfi-tó partján tavaszi virágok nyílnak, Sankt Gallenben pedig magas a pollentartalom a levegőben.

Genfben és Luzernben a korábbi rekordokhoz képest több mint egy Celsius-fokkal van melegebb.

Borítókép: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!