új terepen

2019.09.02. 14:34

Űrverseny zajlik a Hold erőforrásaiért

Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője szerint az ismét kibontakozó verseny része az Egyesült Államok űrparancsnokságának minap bejelentett létrehozása is. A tét az, mely országoknak sikerül a Holdon található erőforrásokat kiaknázni.

Forrás: MTI/OeWF

Fotó: Katja Zanella-Kux

Az M1 aktuális csatorna műsorában Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője kifejtette, az amerikai űrparancsnokság létrehozását, amelyet Trump elnök jelentett be, első körben saját berendezéseik, műholdjaik megvédése indokolta.

„Nemrég Macron francia elnök is bejelentette, hogy országa űrhaderőt állítana fel, Európának is fel kell készülnie a kihívásokra. Közben India azt demonstrálta, hogy képes szétlőni egy műholdat, holott egy ilyen akció komoly űrszemetet generál, amelynek egyre növekvő mennyisége kiemelten veszélyezteti a műholdakat” – szögezte le a szakértő.

Mint elhangzott, a Föld körül keringő műholdak évente 350 milliárd dolláros piacot jelentenek, és szeretnék, ha Magyarország is erősebben lenne jelen az űrkutatás területén.

„A verseny a mélyűrben lévő erőforrások felhasználásáról is szól. Elsősorban a Hold van a fókuszban, az égitest vize, amely üzemanyagként szolgálhatna. A Holdon létrehozni tervezett üzemanyagtöltő állomások a Mars meghódítása felé nyithatják meg az utat”

– fogalmazott Pacher Tibor. Hangsúlyozta, hogy

a kis országok is jelentős teljesítményre képesek, Magyarország kilenc éve dolgozik egy holdjárón.

„Sikerült összefogást teremteni a szakma hazai szereplői között, és képesek vagyunk viszonylag rövid határidőn belül megépíteni egy ilyen járművet, saját kommunikációval. Eddig három nemzet landolt sikeresen a Holdon, ha a magyar holdjáró amerikai segítséggel 2021 nyarán el tudna jutni a Holdra, akkor benne lennénk az első tízben” – mondta a szakértő.

Borítókép: tesztelik a magyar Puli holdjárót, amelyet egy Aouda.X Mars űrruha prototípusát viselő férfi néz a marokkói sivatagban. A Puli Space magyar fejlesztő csapat a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készítette el a holdjárót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!