Tűzhányó

2018.06.22. 09:11

Újra kitört a Sinmoe vulkán Japánban

Áldozatokról, sérültekről és károkról egyelőre nem tudni, de óvatosnak kell lenni, mert akár lávafolyam is keletkezhet.

Mt. Shinmoedake straddling Kagoshima and Miyazaki Prefecture, southwestern Japan, erupts on May 14, 2018. This photo was taken by a remote camera. The 1,421-meter-high volcano erupted on 6th for the first time in seven years, and the smoke fumes have reached a height of about 4,500m from the volcanic crater. The Meteorological Agency has called for vigilance against the ejaculation and pyroclastic flow within about 3 km from the crater. The eruption warning level “3” (limits on access to the mountain area) is maintained. ( The Yomiuri Shimbun )

A szigetország déli részén, Kagosima és Mijazaki prefektúra határán fekvő 1421 méter magas tűzhányó a reggeli órákban hamut és füstöt kezdett kilövellni magából 2600 méteres magasságba, és izzó köveket vetett ki magából, melyek némelyike több mint egy kilométerre repült.

A hatóságok három kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki a vulkán körül, mert nem zárják ki, hogy a kitörés nagyobb méreteket ölt, akár lávafolyások is keletkezhetnek.

Áldozatokról és károkról nem érkeztek hírek, a vulkánkitörés nem okozott fennakadást a közeli repülőterek forgalmában sem.

A Sinmoe vulkán legutóbb április 5-én tört ki, akkor több tucat repülőjáratot kellett törölni. Vasárnap és kedd között több mint száz vulkanikus földrengést észleltek a térségben.

Japánban mintegy ötven működő vulkánt tartanak állandó megfigyelés alatt.

Borítókép: fotó a vulkán korábbi kitöréséről.

Forrás: AFP / YOMIURI SHIMBUN / YOMIURI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!