mini armageddon

2018.12.16. 16:30

Tűzvész pusztított egy brit állatkertben

Békák, halak, bogarak és kistestű madarak pusztultak el a Chesteri Állatkert trópusi állatfajokat bemutató részében kitört tűzben szombaton – közölték vasárnap az intézmény illetékesei.

A Blue Poison Dart Frog sits on a clipboard during the annual stocktake photocall at Chester Zoo in Chester, north west England on January 5, 2016. The annual stocktake takes over a week to complete, and is legally required as part of the zoo’s operating license. The data is used to help plan breeding programmes for endangered species ranging from red pandas to Sunda gharial crocodiles. Last year’s count found there were 12,518 animals from 463 different species. AFP PHOTO/PAUL ELLIS (Photo by PAUL ELLIS / AFP)

Fotó: AFP

A tűz kitörése után a látogatókat biztonságban kiterelték az állatkertből.

A gondozóknak sikerült kimenteni és biztonságba helyeznie az emlősöket, köztük a veszélyeztetett állatfajok közé tartozó szumátrai orángutánokat, a szulavézi makákókat és az ezüst gibbonokat. De az állatkertnek

a trópusi őserdő élővilágát bemutató Monszun erdő elnevezésű állatházából azokat az állatokat nem tudták megmenteni, amelyek a tűz kitöréséhez a legközelebb voltak.

Jamie Christon, az intézmény vezetője úgy fogalmazott:

„egyetlen állatot elveszíteni is szívszorító, különösen akkor, amikor az állatvédők olyan keményen dolgoznak azért, hogy ezeknek a csodálatos fajoknak a populációját növeljék”.

A hatóságok még vizsgálják, hogy mi okozta a tüzet, amely a trópusi állatház tetőszerkezetében keletkezett.

A BBC News beszámolója szerint az állatkert ugyan kinyitott vasárnap, de az állatház környékét lezárták a látogatók elől.

Tűzoltóautó érkezik az égő biodómhoz:

A Monszun erdő az állatkert szerint a legnagyobb állatház Nagy-Britanniában. Az 56 ezer négyzetméteres létesítménynek a délkelet-ázsiai éghajlathoz hasonló saját klímája van, a belső hőmérséklet eléri a 26,6 Celsius fokot.

Borítókép: lehet, hogy ez a béka sem élte túl a tűzvészt

AFP / Paul Ellis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!