vitatható döntés

2017.10.15. 18:16

Túl nyomasztónak találták a világ egyik leghíresebb regényét

Harper Lee világhírű könyve nem ment át egy iskolai rostán.

Kivették egy Mississippi államban lévő iskolakörzet tantervéből Harper Lee Ne bántsatok a feketerigót! című regényét.

A The Sun Herald helyi lap szerint Biloxi körzet vezetői a héten törölték a nyolcadik osztályosok olvasmánylistájáról a világirodalom egyik legnépszerűbb regényét. Kenny Holloway választmányi alelnök azt mondta, a körzet vezetéséhez számos panasz érkezett amiatt, hogy a regény nyelvezete

„nyomasztó érzéseket kelt emberekben”.

Az 1960-ban kiadott Pulitzer-díjas mű egy alabamai kisváros faji egyenlőtlenségét tárja fel egy fehér nő állítólagos megerőszakolása nyomán, amiért egy fekete férfit ítélnek el.

A mű a diákokat arra tanítja, hogy a könyörület és együttérzés nem a származástól és az oktatástól függ, ugyanezt más könyvekből is megtaníthatjuk a diákoknak – tette hozzá az alelnök.

A Sun Heraldnak küldött egyik email írója arra panaszkodott, hogy a regényben Harper Lee használja a néger szót.

Az amerikai írónő tavaly halt 89 éves korában. A Ne bántsátok a feketerigót! című regényéért, amely a tolerancia, a pártatlanság és az emberi méltóság kérdéseit járja körül, széppróza kategóriában kapta meg a Pulitzer-díjat. A könyvből világszerte több mint 30 millió példányt adtak el, 1962-ben Gregory Peck főszereplésével film is készült belőle, amely három Oscar-díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!