Gent

2020.01.25. 21:58

Tizenhétezer bicikli fog elférni Európa legnagyobb kerékpárparkolójában

A kerékpárosokat egy automatarendszer vezeti el a szabad helyekhez, a biciklik két szinten, egymás fölött várakoznak majd.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kzenon

Európa legnagyobb, 17 ezer férőhelyes kerékpártárolóját alakítják ki a belgiumi Gent főpályaudvarán jelentette be pénteken a helyi önkormányzat és a belga államvasutak.

Napi 60 ezer utassal a Gent-Sint-Pieters a legforgalmasabb pályaudvar Flandriában, és a három brüsszeli pályaudvar után a legnagyobb forgalmú egész Belgiumban.

Az Európa-rekorder bicikliparkoló kialakítására a pályaudvar komplett felújításának részeként kerül sor. A kerékpárosokat egy automatarendszer vezeti el a szabad helyekhez, a biciklik két szinten, egymás fölött várakoznak majd.

A genti kerékpártároló kapacitása 4500-zal fogja meghaladni a jelenlegi Európa-rekorderét, a hollandiai Utrecht pályaudvarán tavaly átadott parkolóét, ahol 12 ezer 500 biciklinek van hely.

A pályaudvar felújításának részeként tető alá kerül az összes, még nyitott peron, a tetőn pedig napelemeket helyeznek el, hogy azok segítsenek megtéríteni a beruházás költségeit.

Az átalakítás jövőre kezdődik és 2027-re fejeződik be.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!