Víz, érték, gyógyulás

2019.01.23. 09:42

Tizenegy európai fürdőváros szeretne felkerülni a világörökségi listára

Így szeretnék felhívni a figyelmet a gyógyfürdőzés hagyományára, egészségügyi és turisztikai jelentőségére.

Hét európai ország 11 fürdővárosa együtt szeretne felkerülni az UNESCO világörökségi listájára, pályázatukat Csehország párizsi nagykövetségén nyújtották be kedden az érintett polgármesterek és nagykövetek jelenlétében.

A gyógyfürdőiről híres 11 fürdőváros – amelyek között nincs magyar – Great Spas of Europe néven kérte felvételét a rangos listára. Pályázatukban megjegyzik, hogy az európai gyógyfürdőzés jelensége főleg a 18. század és az 1930-as évek között virágzott, a fürdővárosok, amelyekben szerte a kontinensről érkezett emberek találkozhattak, „nagy szerepet játszottak az európai társadalom demokratizálódásában”.

A közös pályázatot a németországi Bad Kissingen, Baden-Baden és Bad Ems, a csehországi Karlovy Vary, Mariánské Lázne és Frantiskovy Lázne, az ausztriai – Bécs melletti – Baden, a belgiumi Spa, a franciaországi Vichy, az olaszországi Montecatini Terme és a nagy-britanniai Bath városa nyújtotta be.

Karlovy Vary panorámája

A pályázatot várhatóan 2020 közepén bírálja el az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A pályázatot előkészítő nemzetközi munkacsoport cseh vezetője, Michael Urban úgy vélekedett, hogy nagy esély van a világörökségi helyszínek közé kerülésre.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!