középkori kincs

2018.02.26. 20:21

Szent Miklóst ábrázoló gyűrűt talált gazolás közben egy kertész

A férfi egészen biztosan nem erre számított.

Virágágyásai gazolása közben egy Szent Miklóst ábrázoló középkori gyűrűre bukkant egy kertész Izraelben.

A 26 éves férfi az Izrael északi részén lévő Galilea térségében található kertjében dolgozott, amikor a 700 éves gyűrűt megtalálta – közölte hétfőn az izraeli műemlékvédelmi felügyelet.

„Megtisztítottam a gyűrűt a földtől és láttam, hogy egy kép van rajta” – mondta a kertész. A gyűrűről készített fényképet felrakta Facebook-oldalára, és többen javasolták neki, hogy kérjen róla szakértői véleményt.

„Ez a különleges gyűrű hihetetlenül jó állapotban maradt fenn, és nagyban gazdagítja a tudományt. A bizánci birodalom idején a keresztény zarándokok gyakran vittek magukkal Szent Miklóst ábrázoló képeket, hogy védelmezze őket útjukon”

- mondta Jana Tschechanowez régész.

Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag családban. Szüleit hamar elvesztette, egyik rokona nevelte, és ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, és tettei miatt már életében szentnek tartották.

Borítókép:  sirtravelalot/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!