veszélyeztetett élőhely

2020.01.31. 13:16

Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége

2010 óta a hétszeresére emelkedett az állatok bőrében és zsírjában talált szennyezőanyagok mennyisége.

EGYPT-NATURE-MARINE-ANIMAL-FISH

Forrás: AFP

Fotó: EMILY IRVING-SWIFT

A Flinders Egyetem tanulmánya szerint a Queensland állambeli púposhátú delfineket és a Fitzroy-folyóban élő delfineket különösen érinti a vizek veszélyes mértékű szennyezettsége.

A szakértők szerint 2009 és 2010, valamint a 2014 és 2016 közötti időszakban kétszeresére, illetve hétszeresére emelkedett a ritka delfinek bőrében és zsírjában talált szennyezőanyagok mennyisége.

A megvizsgált delfinek több mint kétharmadában halmozódott fel a hosszú távú túlélésük szempontjából veszélyesnek minősített mérték felett szennyezőanyag. Az értékek növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy a delfinek táplálékát jelentő, a Nagy-korallzátonynál élő zsákmányállatokban megemelkedett a szárazföldről származó szennyezőanyagok mennyisége.

Az így vizsgált anyagok között vannak hajózásból, hulladéklerakókból, városfejlesztésből, szennyvíztisztítókból, szénbányászatból és erőművekből származó szennyezőanyagok is.

„A magas szintű szennyezettség hozzáadódik az ezeket a sebezhető delfinfajokat már most is fenyegető tényezőkhöz, mint amilyen a klímaváltozás, a partvidékek fejlesztése, a víz alatti zaj és a járművek által keltett zavar, a halászhálók, valamint a zsákmányállatok megfogyatkozása” – mondta Guido J. Parra, a Flinder Egyetem tudósa.

Ezeknek a veszélyes szennyezőanyagoknak a felhalmozódása a populáció csökkenéséhez vezethet, ami hatással lehet a teljes queenslandi delfinpopuláció hosszú távú túlélésére.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a korallzátonyon átáramló víz rossz minőségű, azt tovább ronthatják a Queensland partjainál jelenleg folyó kikötő- és bányászati fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!