Járvány

2021.09.14. 09:00

Ritka a Covid–19 miatti halál a két oltást felvevőknél

Az adatok azt mutatják, hogy az oltások jól védenek a betegségektől és az elhalálozástól.

Firefighter Dan Joslin (R) tends to a Covid-19 patient as he works alongside a critical care nurse in the Intensive Care Unit (ICU) at Queen Alexandra Hospital in Portsmouth, southern England on March 23, 2021. - Personnel from Hampshire and Isle of Wight Fire and Rescue Service have been supporting medics in four of the region's hospitals. The partnership began in January following a request for support from the Hampshire and Isle of Wight Local Resilience Forum. Since then, 27 firefighters have been deployed to work a total of 396 shifts. Since the start of the pandemic, personnel from across Hampshire and Isle of Wight Fire and Rescue Services have been helping in a variety of ways. This has included driving ambulances, training to become vaccinators at centres in both counties, responding to life-threatening medical emergencies as part of an enhanced co-responder service and performing other tasks to help the community.

Forrás: AFP

Fotó: ADRIAN DENNIS

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a Covid–19 vagy szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, mint az, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott – mutatta ki az angol statisztikai hivatal (ONS).

A 2021 januárja és júliusa közötti több mint 51 ezer Covid–19 okozta angliai elhalálozásból csupán 256 – 0,5 százalék – volt olyan beteg, aki az oltás mindkét adagját felvette, többségüknek az egészségére nagy kockázatot jelentenek a Covid–19 szövődményei – adta hírül a BBC News honlapja.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy az oltások jól védenek a betegségektől és az elhalálozástól – közölték a szakemberek.

„Elemzéseink azt mutatják, hogy sajnos történtek elhalálozások a Covid–19 miatt olyanok esetében, akiket teljes körűen beoltottak. Ugyanakkor azt találtuk, hogy a Covid–19 okozta halálozás kockázata jóval kisebb a teljes körűen beoltottak körében, mint az oltatlanok esetében” – idézte Julie Stanborought, az ONS kutatóját a BBC honlapja.

Azok között, akik meghaltak Covid–19-ben vagy a szövődményeiben az oltás mindkét adagjának felvétele után, 13 százalékuk volt immunhiányos beteg, 61 százalékuk férfi és több mint 75 százalékuknak valamilyen krónikus betegségük miatt súlyos kockázatot jelentett az új koronavírus-fertőzés.

Az Egyesült Királyságban a 16 éven felettiek 80 százaléka már megkapta az oltás mindkét dózisát, mintegy 90 százalékuk legalább egy oltást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!