Új élet

2020.12.01. 07:44

Repülővel indul társat keresni Kavan, a világ legmagányosabb elefántja

Kambodzsai rezervátumba kerül Kavan, a „világ legmagányosabb elefántja”, amely évekig egyedül élt egy pakisztáni állatkertben.

Amir Khalil, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet állatorvosa a világ legmagányosabb elefántjaként ismert 36 éves Kavant próbálja rábírni, hogy belépjen a fémketrecbe, amelyben repülővel szállítják őt egy kambodzsai rezervátumba az iszlámábádi Maragzar állatkertből 2020. november 29-én. Kavan, Pakisztán utolsó ázsiai elefántja 35 évet töltött sanyarú körülmények között a Maragzar állatkertben. Állatvédők évek óta lobbiztak azért, hogy az ormányos jobb körülmények közé kerüljön. Kavan megmentése érdekében nemzetközi kampány indult, a négy évig tartó akció mellé állt Cher amerikai színész-énekesnő, aki alapítója a Free The Wild természetvédő szervezetnek, amely rövidesen Cambodia Wildlife Sanctuary nevű menhelyén helyezi el a sokat szenvedett állatot.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szohail Sahzad

Sok órán át tartott, amíg az állatot vasárnap elhelyezték az elefántméretű fémketrecben, amelyben repülővel szállítják őt egy kambodzsai rezervátumba, ahol társakra találhat.

Valószínűleg ez volt a mentés legkritikusabb szakasza. Ha Kavan megijed, elmenekül vagy nem akar belépni a ketrecbe, az hónapokkal odázta volna el az indulást, míg a mentőcsapatnak sikerül megnyugtatnia az állatot és visszaszerezni a bizalmát mondta el Martin Bauer, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet szóvivője.

A Négy Mancs már 2016-ban kezdeményezte az elefánt kimentését az állatkertből, ahol méltatlan körülmények között élt 35 évig.

Cher legendás amerikai színész-énekes, aki szintén hosszú ideje küzd a magányos állat kiszabadításáért, a múlt héten Iszlámábádba utazott, hogy tovább kampányoljon.

A körülmények annyira rosszak voltak, hogy egy pakisztáni bíróság augusztusban elrendelte az állatkert bezárását.

A kambodzsai rezervátumban három nőstény vár Kavanra, új partnere lehet, új életet kezdhet

mondta Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, aki az elmúlt háromhónapban kezelte az állatot.

Kavan egy orosz teherszállító gépen indult el hétfő reggel a rezervátumba. A hím ázsiai elefánt párja, Szaheli 2012-es halála óta egyedül élt.

Cher állatvédő szervezete, a Free the Wild, a Négy Mancs, valamint Eric Margolis újságíró és aktivista együtt dolgozott Kavan elszállításán, ami nagyjából 400 ezer dollárba (120 millió forint) kerül. A színész dokumentumfilmet is forgat a mentőakcióról.

Kavanról idén megállapították, hogy egészségtelen, napi 250 kilogramm cukornádból álló étrendje miatt veszélyesen elhízott. Az állatorvos segítségével 450 kilogrammot fogyott három hónap alatt, így mozgékonyabban, karcsúbban, már csak valamivel több mint négytonnásan hagyhatta el vasárnap az állatkertet.

Az elefántok társas lények, ezért párja nyolc évvel ezelőtti elvesztése megviselte Kavan egészségét.

Szaheli egyik lábán nem vettek észre egy kis fertőzést, ami végül az életébe került. Amikor kimúlt, teteme napokig feküdt Kavan mellett, mire a gondozók elszállították.

Kavan mindössze egyéves volt, amikor Srí Lanka ajándékaként megérkezett Pakisztánba.

Az állatkertben ideje legnagyobb részét egy kis, vizesárokkal körülvett karámban töltötte megláncolva. A talaj irritálta a lábát és a körmeit, ezért Kambodzsában hosszú gyógykezelés vár rá.

Az állatkertben egykor 500 állat élt, augusztusra azonban alig 30 maradt, Kavan állapota pedig tovább romlott. Noha a mentőakció főhőse az elefánt, a Négy Mancs már majdnem minden állatot elszállított az állatkertből. Egy szarvas, egy majom és két táncoló medve, Suzie és Bubaloo maradt csak a helyszínen, őket decemberben viszik új lakóhelyükre.

Az elefántok a dzsungel nagykövetei, ezért úgy kell velük bánni, mint a nagykövetekkel

tette hozzá Bauer.

Borítókép: Amir Khalil, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet állatorvosa a világ legmagányosabb elefántjaként ismert 36 éves Kavant próbálja rábírni, hogy belépjen a fémketrecbe, amelyben repülővel szállítják őt egy kambodzsai rezervátumba az iszlámábádi Maragzar állatkertből 2020. november 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!