az alkalmazkodás határa

2018.11.07. 07:07

Hogy lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?

Francia kutatócsoport indul, hogy kiderítsék, hogyan lehetséges az elvileg lehetetlen, mármint ötezer méter felett élni folyamatosan.

LA RINCONADA, PERU- NOVEMBER 1: People are seen in La Rinconada, the highest permanent settlement in the world, Puno, Peru on November 1, 2016. The miners work under a system called "cachorreo", by which they do twenty-eight days free, extracting gold for the contractor, and only two days for their own benefits.Even though more than 60,000 people, mostly men live in La Rinconada, also widows and single mothers hammer rocks twelve hours a day to look after their children. Sebastian Castańeda / Anadolu Agency

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Sebastian Castańeda

Január végén indul a 14 tudós az egy hónapos tanulmányútra – jelentette be a francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm).

„Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága” – magyarázták a kutatók a sajtótájékoztatón.

Több mint 50 ezer ember él szélsőséges éghajlati viszonyok között La Rinconada mindentől távol eső városában, 5100 méteres magasságban a perui Andokban. A lakosok jó része a közeli aranybányában dolgozik.

A város népességének jelentős hányada azonban nehezen viseli az oxigén hiányát, az emiatt kialakult betegségeket akarja kideríteni és meggyógyítani az orvoscsoport.

Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának „alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát”.

Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

Borítókép: A perui Andokban lévő La Rinconada 5100 méteres magasságban van

Forrás: AFP/ANADOLU AGENCY/Sebastian Castaneda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!