ausztrál bozóttűz

2020.02.04. 14:53

„Ötcsillagos hotelben” lábadoznak a kimentett koalák

Jelenleg húsz erszényest látnak el az Ausztrál Nemzeti Egyetem épületében.

Bozóttűzben megsérült koalát tart karjában egy állatorvos a dél-ausztráliai Kenguru-sziget vadasparkjában 2020. január 10-én

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: David Mariuz

Ötcsillagos hotelben gondoskodnak az ausztrál bozóttüzekből kimentett koalákról Canberrában. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem épületében 20 koalát látnak el jelenleg.

Az erszényesek különösen jó gondoskodásban részesülnek: hatalmas mennyiségben fogyaszthatják kedvenc eledelüket, az eukaliptuszt, vizet és meleg takarókat kapnak.

A kórház lakói között van Ash, egy 2-3 éves nőstény, amelynek szőre leégett, jobb szemét elveszítette. Lakótársa Ian: nevét egy oltásban részt vevő helikopter bevetés közben elhunyt pilótájáról kapta.

Nyolc koala a Tidbinbilla természetvédelemi területről származik, Canberra közeléből, tizenkettő pedig a 100 kilométerre lévő Two Thumbs Wildlife Sanctuary (Két Ujj Vadvédelmi terület) vidékéről, mely koalák által lakott terület volt.

James Fitzgerald, a vadvédelmi terület tulajdonosa elmondta, hogy egyszer már vittek vissza a rezervátumba korábban kimentett koalákat, amikor úgy tűnt, elmúlt a veszély. A lángok azonban visszatértek és ezernyi állatot öltek meg. Köztük volt a Greta Thunbergről Gretának elnevezett állat is.

Ez egyike volt a kevés növekvő koalapopulációknak. Ez egyszerűen szörnyű

fogalmazott Karen Marsh ökológus.

A bozóttüzek Ausztrália keleti és déli részén szeptember óta több mint 120 ezer négyzetkilométernyi területet pusztítottak el. A koalák különösen súlyosan érintettek, az ország egyes részein veszélyeztetett kategóriába kellett őket sorolni mondta Sussan Ley környezetvédelmi miniszter.

Egyelőre nem tudni, meddig kell a húsz koalának a canberrai koalahotelben maradnia.

Borítókép: bozóttűzben megsérült koalát tart karjában egy állatorvos a dél-ausztráliai Kenguru-sziget vadasparkjában 2020. január 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!